25:e juni

25:e juni

Idag är det 21 år sedan jag blev pappa till Sara och Emilia. Grattis! till er mina hjärtan! Flickorna bor numera i Sundsvall där de pluggar på högskolan. Emilia jobbar idag och Sara är utomlands så jag firar dagen med att åka ut och fota lite i stället.
Jag börjar med en sväng till stugan för att se om det flyger några fjärilar på åkern bakom stugan. Det första som fånga min blick är en spindel som just fångat en fluga i sitt nät. Systematiskt väver den in flugan i en liten kokong av nät. Flugbenen som hänger i nätet vittnar om en hård kamp till spindeln fördel.

Gurkspindel med byte (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro + Canon MR-14EX Ringblixt)

Efter att ha studerat spindeln en stund ser jag något röra sig borta vid dasset. Det är en skogsödla som jagar insekter. Skogsödlorna är svåra att fota men denna dag lyckades jag få några fina bilder på den lille.

Skogsödla (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro + Canon MR-14EX Ringblixt)
 

Skogsödla (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)

Efter besöket i stugan åker jag bort till en kraftledning som går genom Sandviken och vidare ut mot Tuna. Kraftledningsgator hålls i regel rena från sly och buskar vilket gynnar olika värdväxter åt fjärilar och insekter. Efter att gått en bit efter kraftledningsgatan så får jag syn på ett 20-tal blåvingar som sitter i ett litet parti med ljung. När jag kryper närmare så ser jag att det är parning på gång. Jag smyger försiktigt närmare och får följa hur ljungblåvingarna förökar sig.

Ljungblåvingar som parar sig (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro + Canon MR-14EX Ringblixt)

Den lilla skogsvägen som går upp efter kraftledningen vid Tuna är full av örter, blommor och gräs. Denna dag är det lite mulet och dåligt med fjärilar i luften men jag finner många av dem sittandes i gräset. Jag gissar att detta är en bra plats att fota fjärilar på en solig dag i juni. Efter lite letande finner jag denna Sotnätfjäril inne bland gräset.

Sotnätfjäril (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro + Canon MR-14EX Ringblixt)

25:e juni, en trevlig dag på många sätt men nu är det dags att åka hem och äta…

 

/Hasse Andersson