22:a juni

22:a juni

Jag kommer hem efter jobbet och känner mig trött? Hamnar som en åsna mellan två hötappar…. "soffan" eller "göra något"? Hämtar lite kraft och packar kameraväskan och åker ut till hornugglorna.

Klockan är 18.30 när jag parkerar bilen på den lilla åkerplätten strax intill häckningen. Jag kliver ur bilen och lyssnar, vinden viner över åkrarna men mitt bland alla ljuden hör jag ett svagt pipande ca 100 meter bort. Det är hornugglans ungar som ropar på mat. Jag gör i ordning kameran och går försiktigt mot ljudet. När jag är ca 30 meter från ljudet och kan bestämma riktningen på ljudet backar jag tillbaka och går en sväng så jag kommer in från ett annat håll. Jag lokaliserar ljudet igen och har nu gjort ett kryss varifrån ljudet kommer från i två riktningar. Jag kan nu med säkerhet säga inom ett 10 meter stort område vart ugglorna sitter. Det kan vara otroligt svårt att hitta ugglorna om man inte vet med säkerhet vart de sitter.

Jag går försiktigt fram mot platsen där ljudet kom ifrån och finner en liten uggleunge längst upp i toppen på ett träd. Han tittar trött på mig och ser sedan ut som om han somnat. Det måste vara flera ungar i närheten så jag spanar av trädet från marken till toppen men inga fler ungar syns. Det står ett till träd strax bakom detta träd så jag går runt och kikar och där sitter de. Tre stycken hornuggleungar som nyvaket stirrar på mig med sina oranga ögon.

Hornuggleunge (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4.0)

Vad stirrar du på? (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4.0)

 

 

Hornugglor (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4.0)

Efter en stund lämnar jag ugglorna ifred så mamma och pappa uggla vågar sig fram med mat till de små krabaterna.

 

/Hasse Andersson