22:a mars – Orrspel

Orrspel

Kl 03.40 kliver jag upp och klär på mig, äter frukost och gör i ordning lite kaffe och smörgåsar som jag packar ner i kameraväskan. En stund senare lämnar jag Sandviken till ljudet från havsvågor på P1. Det tar mig bara 15 minuter tills jag passerar den lilla vändplanen i skogen där jag brukar parkera och fortsätta på skidor. I år är det bara ett tunt lager snö på vägen så jag kan utan problem köra ända fram till myren börjar. Jag slänger upp ryggsäcken på ryggen, gömslet på magen och spänner på mig snöskorna på fötterna. Det är blött på myren och utan snöskor går det inte att ta sig ut. Jag slår på GPS:en som ett extra hjälpmedel för att slippa leta i mörkret. Det tar mig ca 15 minuter att gå ut på myren och fram till den plats där orrarna spelar.  Väl framme sätter jag upp gömslet och kryper in. Jag är i god tid och det är över en timme kvar innan solen stiger över horisonten. Jag häller upp en kopp kaffe och lutar mig tillbaka. Efter en stund får jag höra en hökuggla ropa i den tidiga morgonen.

När klockan närmar sig sex brakar det plötsligt till utanför kojan. En, två, tre orrar landar ca 40 meter norr om kojan. De sitter helt tysta och spanar in mitt gömsle under några minuter innan de börjar sitt spel. En stund senare ansluter ytterligare några orrar och en av tupparna ropar ut till strid.

Det är fortfarande tidigt på säsongen och intensiteten i spelet går i vågor. Om ca tre veckor börjar den intensiva delen av spelet då även hönorna landar på spelplatsen. Nu uppträder tupparna mest för varandra och gör upp om de bästa tuvorna inför kommande tid då hönorna anländer.

Spelet pågår under ca en timme denna morgon och sedan lämnar både jag och orrarna myren. En trevlig morgon med lite lagom aktivitet på orrarna.

Orrgömsle
 

 Orre

Första orren som landar sätter sig i en liten gran och spanar in mitt gömsle
 

Orrtupp

Orrtupp i klassisk spelpose
 

Orrar som spelar

Orrar som spelar
 

Orrtupp

Orrtupp vid sin tuva

Stridsrop av Orrtupp

Stridsrop 
 

Orre i morgonsol

Orre i morgonsol

Utan snöskorna hade jag inte tagit mig ut till kojan denna blöta vår

//Hasse Andersson