28:e mars – Trädgården

28:e mars 

En kall morgon, dagen efter vårväder brukar kunna vara en bra morgon för insektfotografering. Den varma vårdagen lockar fram de första insekterna ur sina övervintringsplatser. Den kalla morgonen gör dem oförmögna att röra på sig vilket gör det lätt att fota dem, om man hittar någon vill säga. Strax innan solens uppgång går jag ut i trädgården och börjar leta efter insekter. Hittar några myggor som tagit nattsömn under några stockar men de var något för pigga för att kunna fota. Går bort till komposten som brukar vara ett bra ställe att leta vid. Bredvid komposten har vi en liten vedhög och i den högen brukar det alltid finnas gott om insekter. Jag finner flera av myggsorten som jag fann tidigare men även dessa är pigga nog att springa iväg när jag börjar fota. Solen stiger fort och snart är ljuset över. Jag övergår till en liten 8mm lång larv som jag stackar av 25 exponeringar. Kanske inte så spännande bild men ändå intressant att se hur den ser ut. 

Mygga i kort skärpedjup

Larv, stackad av 25 exponeringar

När jag står där och fotar får jag höra rödhaken sjunga. Ett underbart vårttecken. Jag går in och byter min utrustning till teleobjektiv och sätter mig i gömslet borta vid fågelmatningen. Här är det full aktivitet av bofinkar, bergfinkar, koltrastar, pilfinkar, blåmesar, nötveckor, talgoxar mm. Jag får även besök av en liten järnsparv vilket inte hör till vanligheten. Sist men inte minst så kommer rödhaken och pickar i sig av maten som de andra fåglarna tappar på marken.

Den vackra koltrasten

Järnsparv på besök

Nötveckan samlar frön i sina hålor för kommande behov

Rödhake på besök i trädgården

//Hasse Andersson