21:a oktober

21:a oktober

Klockan är 06.20 när jag svänger in på uppfarten hemma hos Anders. Han står färdig och hoppar snabbt in i bilen. Några minuter senare svänger vi in mot Dalsäng och kör ut över åkrarna. Vi stannar bilen, stänger av motorn och allt blir mörkt och tyst. Det är fortfarande en dryg timme kvar tills solen går upp och vi spanar av åkerkanterna med kikare. Tre dagar tidigare ringde Anders mamma till Anders och säger – Anders! Jag har sett en varg! Samma morgon hade en varg slagit tre får i grannhuset och sedan rört sig bort över åkrarna. Nu sitter vi här med spänd förväntan över vad morgonen har att berätta.

Sakta kommer ljuset över Dalsäng. Människor vaknar till och tänder upp lampor i husen runt omkring oss. Folk i bil passerar på den lilla byvägen på väg mot en ny arbetsdag. Det är fredag klockan är strax efter sju och Anders och jag häller upp en kopp kaffe och spanar vidare upp mot skogen och ut över åkrarna. Ingenting ovanligt syns i kikaren. En råbock går lugnt och betar i det frostfrusna gräset och några sångsvanar passerar på låg höjd över bilen. När vi sparnar av en liten skogdunge omgiven av åkar får Anders plötsligt syn på något som rör sig i kanten. Vi slänger upp kikaren och konstaterar att det är en slaguggla som landat i björkarna vid åkerkanten. Det dröjer inte länge innan den dyker och fångar en sork på åkern. Vi häller upp en till kopp kaffe och njuter av stunden när en ny dag tar sin början i Dalsäng.

Slagugglan spanar ut över åkrarna i Dalsäng  (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)

Efter att jag har skjutsat tillbaka Anders till hans jobb fortsätter jag upp mot högboskogarna där jag har bestämt träff med Bernt Krigsman kl 08.15. Vi ska leta slaguggla ute vid Holmröddret. Några dagar tidigare hade min vän Jeanette visat bilder som hon tagit med sin Iphone på två ugglor som jagade vid en åkerkant. Jag åkte då dit samma dag och fann en slaguggla vid samma ställe. Nu ska jag och Bernt reka av stället och se om vi kan få några bilder. Efter någon timmes spanande promenerar vi bort genom skogen ner mot ån för att se om det är någon aktivitet vid rävkullen. En kulle en bit in i skogen som till stor del består av sand och som rävar och grävlingar nyttjar som boplats. Solen stiger sakta över träden och temperaturen stiger över nollan. Trots varken varg eller slaguggla så är det en skön morgon och en skön start på dagen.

Tidig morgon i Holmröddret (Canon 1D mark IV, Canon 16-35mm)
 

Efter besöket i Holmröddret åker jag in på jobbet en sväng och kokar nytt kaffe, hälsar på killarna och tjejerna på jobbet och skickar några mail. Därefter åker jag ut till stugan för att se att matningen har kommit igång och att fåglarna har hittat dit. Väl ute ser jag att det är skaplig aktivitet på matningen. Domherre, Sidensvans, Svartmes, Talltita, Nötvecka, Blåmes, Talgoxe samt en skata besökte matningen medan jag var där. Tog några bilder i det fina höstljuset innan jag packade ihop för dagen.

Talltita (Canon 1D mark IV, Canon 500/4, Canon 1,4 converter)
 

Svartmes (Canon 1D mark IV, Canon 500/4, Canon 1,4 converter)

 

/Hasse Andersson