20:a oktober

20:a oktober

Denna veckan har gått åt till de sista förberedelserna inför vintersäsongen. örnkojan är i ordningställd, nya holkar är uppsatta, fröåteln i stugan är röjd från sly och mat är utlagt på åtlarna. Kvar nu är att införskaffa fårtalg till lavskrikorna samt fixa lite nya fina sittpinnar till vinterns fotografering. Om någon har tips på vart jag kan finna fårtalg så tar jag tacksamt emot detta.

Om det var något som trodde att naturfoto handlar om tillfälligheter i naturen så kan ni släppa den tanken nu. Allt handlar om engagemang, förberedelse, kunskap om djur och natur och en massa kaffe, väntan och tur. Visst händer det att man då och då springer på ett djur av ren tur men oftast handlar det om många dagar, veckor eller till och med år av förberedelse innan man tar sina bilder.

Peter röjer undan gräs och sly som vuxit upp under sommaren

örnkoja färdig för vinterns möten

På vägen hem efter röjningen hittade jag denna svarta huggorm på vägen. Det måste vara sista rycket den gör innan den går ner i en djupare vila under vintern. En mycket vacker svart huggorm så jag stannar och tar några bilder.

Huggorm

Huggorm
 

Efter att jag fotat huggormen åker Peter och jag upp till järbo för att hämta mat till örnarna. Sara har lyckats få tag på en hel älg som ett jaktlag hade skjutit men som det tyvärr var något fel på. Veterinären hade dömt ut köttet som föda. Det passar dock alldelens utmärkt som örnmat så vi hänger på släpvagnen och åker för att hämta maten. Väl framme har vi även turen att det finns en lastare som kan hjälpa oss få på den 300kg tunga älgen på släpet. Vilken start på säsongen!!! VA! hur ska detta sluta?

 

örnmat

Några dagar tidigare var jag ut i stugan och röjde upp vid fröåteln. Helt otroligt hur mycket sly det kan växa upp på några månader.

Före röjning

Efter röjning

Nu är det mat på båda åtlarna och nu är det bara invänta och se vad vi får för besök denna vinter.

/Hasse