14:e oktober

14:e oktober

Klockan är strax efter 8 på morgonen då Bernt ringer. – är du på väg? frågar han. Jadå, jag har precis lämnat Sandviken säger jag samtidigt som jag kör över broarna vid bångs. En halvtimme senare parkerar jag bilen bredvid Bernts bil. Jag knallar in i skogen och finner honom efter ca 30 minuter. Vi är i skogarna runt dalälven för att se om vi kan få en glimt av den vitryggade hackspetten. Vi småpratar lite och tiden går. När klockan börjar närma sig 11 hör jag plötsligt ett välbekant läte. Det är en vitygg som sitter högt upp i en asp. Vi följer fåglen med kikaren och det dröjer inte länge innan den söker föda på lägre höjd och vi får våra första bilder för dagen. Strax därpå ringer telefonen som resulterar i att jag måste åka in till jobbet och fixa några saker. Sagt och gjort så går jag tillbaka till bilen och kör sedan tillbaka till Sandviken. Roligt att jag åtminstone fick en liten stund med denna ovanliga fågel.

Större hackspett

Vitryggig hackspett födosöker i vackert solljus

Några timmar senare är allt löst på jobbet och jag bestämmer mig för att åka norrut mot Jädraås för att se om lavskrikorna är aktiva idag. När jag kommer upp på skogen norr om Jädraås svänger jag ner på grusvägen som leder till platsen där Lavskrikorna brukar hålla till. När jag kommer fram ser jag att det är fler som har tänkt det samma denna fredag. Jag kliver ur bilen och möter två fotokollegor Mikael Petersen och Nils-Olof Engberg. Vi småpratar lite medan vi väntar in lavskrikorna. Det dröjer inte länge innan de kommer för att hämta lite av den korv vi har med oss. Tillsammans med några nötskrikor fyller de snabbt upp krävan med korv och flyger sedan iväg för att gömma det i någon hålighet för kommande behov i vinter. Det är sent på eftermiddagen och jag hinner med några bilder innan det mörknar.

Lavskrika

Den underbara lavskrika på gren (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Nötskrika

Nötskrika i mossa (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)
 

Lavskrika

Lavskrika på stubbe (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

/Hasse Andersson