23:e oktober

23:e oktober

Denna söndag lovas det fint väder och jag bestämde mig sent i går kväll för att ta en sväng till Kapplasse ute vid sikhjälma. Jag rullar hemifrån 06.40 och ganska precis en timme senare parkerar jag bilen vid Kapplasse naturreservat.

Det är mulet och ganska trist väder när jag kliver ur bilen. Jag knallar bort efter den 800 meter långa stigen som leder ut mot havet. På vägen passerar jag ett stort stenfält eller stentorg som det kallas. Detta är resutltatet av den kraftiga landhöjningen som är i området. Den senaste istiden vi hade i skandinavien började för drygt 100.000 år sedan och slutade för bara ca 10.000 år sedan. 

Stentorg vid Kapplasse med Sikhjälmas fyr i bakgrunden. (Canon 5D, Canon 24-105mm)

Väl ute vid kustbandet sätter jag mig ner och dricker en kopp kaffe. Det är en varm oktoberdag och havet ligger lugnt och stilla. Efter kaffet har solen redan hunnit upp högt på himlen och det vackra morgonljuset infann sig aldrig. Jag fotar några stenar som slipats av naturen i miljontals år och provar även att fota vatten med ett kraftigt gråfilter för att förlänga slutartiderna för att skapa oskärpa i vattnet.

Stenar och vatten (Canon 5D, Canon 24-105mm)

Efter någon timme konstaterar jag att ljuset är platt och tråkigt, inspirationen infann sig aldrig denna dag så jag börjar gå tillbaka till bilen. Passerar ett vackert löv efter stigen och tar en bild. Väl framme vid bilen kör jag ut till Sikhjälma och avslutar dagen med en bild över hamnen. Nya tag en annan dag…

Sikhjälma fiskehamn (Canon 5D, Canon 24-105mm)

 

/Hasse Andersson