20:e maj – Stora Karlsö

20:e maj

04.45 kliver jag upp och klär på mig. Torsten och Ola ansluter till frukosten några minuter senare. Denna morgon tar vi en promenad runt ön för att se vad som har hänt under natten. Ett oväder söder om ön skymmer solen men lättas efter hand upp och det blir en fin dag med sol och lätta moln. På vägen runt ön fotar vi orkidéer och en del småfåglar.

Stora karlsö

Törnskata

Krutbrännare

Lövsångare

När klockan närmar sig lunch är vi tillbaka vid fyren igen. Vi äter lite rester och tar en siesta. När jag vilat en stund går jag ut med makroobjektivet i gräset runt fyren. Tidigare har jag sett att hårmyggor svärmar denna vecka och den stora myggan med de långa benen ses överallt på ön. Jag gör ett försök att fota denna häftiga insekt.

Parandes hårmyggor

Fram mot kvällen tar vi en promenad bort till restaurangen där färjan lägger till. Vi äter en mycket god tre rätters middag bestående av sill, nubbe och en kall Gotlandsöl till förrätt, lammstek och potatisgratäng till huvudrätt och sedan en saffranspana cotta till efterrätt.
Samtidigt som pana cottan serveras infinner sig ett vackert kvällsljus så intagandet av efterrätten går fort och snart är vi ute på klipporna igen och fångar några fina bilder i det sista ljuset för denna dag. 

Stora karlsö i kvällssol

Grisslor på raukar i kvällsol

Inför landning
Soluppgång bakom rauk med grisslor på Stora Karlsö
Sent kvällsljus på Karlsö
Stora Karlsö strand

//Hasse Andersson