19:e maj – Stora Karlsö

Stora Karlsö

Efter en god nattsömn kliver vi upp klockan sex och åker iväg till Paviken för att se om något intressant har anlänt under natten. Väl framme sjunger det fåglar överallt i buskar och träd. Jag gör ett försök att fota näktergalen som sjunger intensivt från en buske en bit bort. Jag smyger mig närmare och närmare och till slut står jag bara några meter från fågeln men, utan att se den. Näktergalen verkar vara en mästare på att gömma sig inne bland buskar och snår. Sjön ligger spegelblank och vacker och några tärnor och skrattmåsar jagar över vattenytan. Snart är det dags att åka vidare mot färjan som ska ta oss ut till Stora Karlsö.

Skrattmås vid Paviken

 
När vi efter ca 30 minuter anländer till ön tas vi emot av personalen på stället. De hjälper oss med packningen som de kör upp till fyren med en fyrhjuling under tiden som vi knallar iväg på en mindre gångstig upp över ön. Ute på vattnet ser vi stora flockar av ejder, olika grisslor, tordmular, småskrake och skarv. I lövträden som bildar ett tak över stigen hörs sångfåglar sjunga i en vacker och högljudd symfoni.
En stund senare är vi framme vid fyren som ska vara vår bostad under de kommande fyra dagarna. Det har regnat hela dagen och intensiteten har ökat den sista timmen så vi tar det lite lugnt och ägnar tid åt att packa upp och planera lite inför kvällen fotograferande.
Fram på eftermiddagen skiner dock solen igenom molntäcket och vi tar en promenad och rekar lite på ön.
Det är gott om sångare och andra småfåglar på ön och vi får en hel del fina bilder.

Grå flugsnappare

Gotländsk hare

Fälthare på språng

Sillgrisslor i samtal
 
 

 

Hussvala

Hussvala

Sent på eftermiddagen går Torsten tillbaka till fyren och ordnar med kvällsmaten. Han bjuder på en utsökt lammstek med klyftpotatis och till detta ett eller ett par glas rött vin.
Efter maten är det dags igen. Vi byter om och tar oss ner mot vattnet igen. Vi smyger ut på några stenar och sätter oss stilla och inväntar att solen ska närma sig horisonten och ge ett vackert ljus på fåglarna. Sakta sjunker solen och vi tar våra sista bilder för dagen. 

Ejdrar

Ejderhona i kvällstvätt

Ejderhona på ägg

En jäktad småskrake

Ejderhona

Snatterand

Tordmule

//Hasse Andersson