21:a maj – Stora Karlsö

21:a maj –  Stora Karlsö

Denna morgon stiger vi upp tidigt för att i god tid hinna ut innan solen går upp. Ola och jag balanserar på hala klippor tills vi når en bra position när vattnet. Ejdrar pratar med varandra en bit bort och bakom oss hörs ropen från grisslor och tordmular. Några minuter senare färgas himlen röd och solen bryter vattenytan vid horisonten.

Ola på väg mot stranden denna tidiga morgon

Ejdrar strax innan solens uppgång på Stora Karlsö

Småskrake som lyfter i gryningen

Soluppgång vid Stora Karlsö

Ejdrar i soluppgång

 

Ejderhane i tidigt morgonljus

Drickandes ejderhona

Stora Karlsö är en rund ö som ligger som en hockeypuck mitt i vattnet med branta sidor som stupar rakt ner i havet. En perfekt plats för grisslor och tordmular att häcka på. På några platser på ön finns det möjlighet att ta sig ner till stranden. Dels där färjan lägger till men även på öns södra del. Denna eftermiddag/kväll tar Ola och jag oss ner till denna plats. Det är mängder med silvertärnor och grisslor i luften när vi kommer. Vi tar oss igenom tärnkolonin och ner till vattnet. Vid vattnet ser vi roskarlar, rödbenor och massor mer tärnor.

Sillgrisslor

Silvertärna

Roskarl

Tordmule

Strandskata

SIlvertärna

 
På vägen hem passerar vi några gravplatser daterade till järnåldern och som vittnar om en del av öns historia. Efter att vi gått en stund får vi syn på två harar som äter gräs på en liten kulle. Vi smyger oss närmare och får några fina bilder på de fina djuren. I gräset fanns det även andra djur. Fästingar! Efter den korta krypturen i gräset hade vi närmare 30 fästingar på, i och under kläderna så resten av kvällen gick åt till att leta fästingar, göra ren kläderna och ta en dusch. 

Gravplats från järnåldern vid Stora Karlsö

Hare på Stora Karlsö

//Hasse Andersson