1:a januari

1:a januari – Skinnbagge

Regnet strilar ner utanför och jag väljer att hålla mig innomhus denna dag. För några dagar sedan kröp det fram en grön långsmal skinnbagge från vår julgran. Troligen hade den sökt vinterbo i granen och nu hamnat mitt i julbordet hemma hos familjen Andersson. Skinnbaggen hamnade sedemera i min frys för att i dag tinas upp och monteras framför kameran i min studio. Kan tyckas makabert men troligen ändå ett ganska bra slut på sitt insektsliv i jämförelse med andra alternativ.

Hur som helst så monterade jag insekten i min studio som ser ut enligt nedan. Bordsstativ som skruvas i bänkskivan. På det ett trevägshuvud och en motoriserad makrosläde från Cognisys. Därpå några stativjusteringsplattor och sedan en Canon 5D mark III och ett Canon MP-E 65. Ett lödstativ från Clas Ohlsson och en belystningslampa från IKEA. Som bakgrund lite modellera. 

Studiorigg för fokusstacking

För att fota små insekter eller andra ting använder jag mig av en teknik som heter fokusstacking. Det bygger på att man tar flera exponeringar av samma motiv och där jag flyttar fokus mellan varje bild. När detta är klart så sätter jag samman bilderna till en bild och får med denna teknik ett större skärpedjup än vad man kan uppnå med en exponering. Resultatet ser du nerdan. Klicka på bilderna för att se dem lite större. Bilderna nedan är sammansatta av 50 – 135 exponeringar per bild.

  

//Hasse Andersson