4:e januari

På plats i kungsörnskojan

Idag är det dags för en ny sittning i kojan. Med mig har jag Andes Öhlund som är en gammal kamrat som jag delat många koppar kaffe med. Tillsammans har vi gjort fotoresor både i närområdet och vidare kring i Norden. Vi är på plats i god tid, 90 minuter innan solens uppgång. När vi gjort oss i ordning och riggat vår utrustning i gömslet tittar vi ut i den bäcksvarta natten. Plötsligt ser vi båda något vitt fladdra till i mörkret. Det är för tidigt för att det ska vara någon fågel i rörelse så jag tar upp kikaren och tittar ut i natten. Trot eller ej men det är faktiskt en duvhök som landat på maten. Höken brukar visserligen vara tidigt vid maten men aldrig hade jag gissat att den skulle flyga i detta mörker. Höken sitter vid maten i ca 15 minuter innan den drar in i skogen igen.

Duvhök tagen i mycket lite ljus med hög ISO på kameran

Efter att duvhöken lämnat maten dröjer det ytterligare några timmar innan vi får syn på den första kungsörnen. Ca 700 meter bort i slänten till berget finner jag en ung kungsörn sittandes i ett träd. En stund senare finner jag en till kungsörn samt en havsörn. Alla sitter de och stirrar mot maten men kommer inte ner och äter. Dagen går och örnarna sitter kvar. Vi får stundtals riktigt fint ljus och vi ägnar tiden till att fota hackspettar och andra mindre fåglar medan vi väntar på örnarna.

Gråspett i tidigt morgonljus

 

Större hackspett

Nötskrika

När eftermiddagen går mot sitt slut och solen passerat berget och är på väg ner hör jag Anders utstöta -SVIN!!!
Jag tittar upp och möts av en mörk vägg ute vid åteln. Det tar mig någon sekund innan jag noterat vad det är jag ser. En mindre grupp vildsvin har trampat in på åtelplatsen och tar nu för sig av den mat vi lagt ut till fåglarna. Det är en sugga och fem kultingar som stökar runt där utanför. Svinen stannar i över en timme och går fram och tillbaka kring maten. Som närmast har vi dem på mindre än två meter framför kameran. En fantastisk upplevelse att få följa dessa djur på nära håll.

En mindre grupp vildsvin

Troligen modern till kultingarna

Griskultingar som kalasar på ett älgkadaver

Ljuset försvinner snabbt och i det absolut sista ljuset för dagen landar en kungsörn bredvid grisarna för att ta del av maten. Grisarna stöter upp örnen vid flera tillfällen som flyger en sväng för att sedan åter landa vid maten. 

Gammal kungsörn i mörkret

När mörkret är kompakt avbryter vi och i ljuset från pannlamporna knallar vi glada tillbaka till bilen och åker hem.

//Hasse Andersson