18:e april

Bäverspaning

En timme innan solens uppgång slår jag upp ögonen. Det har varit en kall natt. Frosten som ligger som ett vitt täcke över sovsäcken tyder på en natt med 3-5 minusgrader. Jag spanar bort mot hyddan men allt är lugnt. En kvart senare hör jag att även Anders är vaken. Vi kokar kaffe och samtalar en stund till ljudet från gasolbrännaren och rödhakens sång från granarna intill. 

Sovplats med span över bäverhyddan

Bäverhydda i Dalälven

Morgonkaffe

Efter morgonkaffet packar vi ner våra prylar i båten igen och kör uppströms tillbaka mot Mattön. Med oss i båten har vi två holkar. En för slaguggla och en för sparvuggla. Anders har sedan tidigare sett ut några tänkbara platser för holkarna. I en liten dunge med blandskog och närhet till en gammal åkertäkt sätter vi upp våra holkar.


Den perfekta platsen för en slaguggla (framtiden frå utvisa om vi har rätt)

Trädkronor

Strax efter att vi fått upp både slag- och sparvuggleholken får vi kontakt med en sparvuggla en bit bort. Jag visslar och ugglan svarar. Dock höll den sig på avstånd hela tiden.

Sparvuggla på Mattön

Efter att tagit farväl av Anders åker jag hemåt. På vägen stannar jag till och kollar om mosipporna i Årsunda har börjat blomma än och det hade de. Jag tar några sista bilder för denna dag på denna vackra och i våra trakter ovanliga blomma.

Mosippa

Mosippa

//Hasse Andersson