17:e april

Trädgård och Gysinge

Idag planerar jag att åka till Gysinge med övernattning på en liten ö där jag sett tydliga spår efter vildsvin och bäver. Ön är bara ca 50 meter lång och 20 meter bred så kommer det något av djuren så lär jag se dem. Min vän Anders Öhlund har i går kväll meddelat att han gör mig sällskap och ansluter mot kvällen med båt.
Det är en regnig och blåsig dag så jag tar det lite lugnt hemma och fotar i trädgården på förmiddagen. Ett 50 tal bergfinkar och ett 20 tal gråsiskor har samlats vid min matning i trädgården på sin färd mot norr och jag passar på att fota dem.

grönsiska på viga ben

bergfink på gren

Bergfink

grönsiska

Efter fotandet i trädgården bär det iväg mot Gysinge. Jag ägnar kvällen till att strosa runt på Mattön i Gysinge. Det är lugnt, jag hör några hackspettar trumma men det är allt. Jag söker mig ut mot ön där jag tänkt tillbringa min natt och möts av vildsvinsbökad mark och tydliga spår av bäver. Jag fotar lite makro i väntan på att Anders ska ansluta.

Blåsippa i sent kvällsljus

När Anders ansluter med båt bestämmer vi oss föra att kolla till en annan bäverhydda som ligger någon kilometer nedströms. Väl framme ser vi flera bävrar och vi kör in båten mot land och sätter oss och spanar. Det är tyst, vinden har lagt sig och vi har en bra överblick över hyddan. Mörkret lägger sig och vi ser ett tiotal bävrar från vår utkiksplats. Vi bestämmer oss för att övernatta här i stället för ute på ön. Vi breder ut liggunderlagen och lägger oss i sovsäckarna och stirrar upp i den stjärnklara natthimlen. Vi hör bävrar omkring oss i mörkret tills sömnen tar över och vi somnar skönt i våra säckar.

Nattbäver på väg mot hyddan

//Hasse Andersson