6:e april

Orrpel

Klockan är fem när jag drar ner dragkedjan på sovsäcken. Det har varit en kall natt med flera minusgrader. Frosten ligger som ett vitt täcke över myren och en fullmåne lyser igenom ett dis på himlen. Jag gör i ordning mina prylar och dricker en kopp te och inväntar morgonen. 

Fullmåne i dis

Prick klockan sex brakar det till utanför gömslet. Jag kikar försiktigt ut och ser åtta tuppar som har landat ca 20 meter bort. Några sitter i träd och några på marken. Det blir helt tyst och alla inväntar nästa drag. Jag ser nu några tuppar till som landat på andra sidan mitt gömsle. De två tidigare år jag har varit på detta spel så har det bara varit 2-4 tuppar. Jag har hela tiden haft på känn att det är ett nytt spel och att antalet tuppar kommer att öka. Jag har nu 12 tuppar utanför gömslet. Plötsligt ropar en av tupparna till strid och spelet är igång. De röda ögonbrynen fälls upp och de vita stjärtfjärdrarna spänns ut som en sköld. Spelet blir intensivt och några tuppar slåss så fjädrarna ryker.

Försiktig orrtupp spanar in mitt tält

Orre som hävdar sin tuva

Orre i träd

Orrspel – stridande orrtuppar

Orrspel – stridande orrtuppar

Orrspel – stridande orrtuppar

Du eller jag? man mot orre

Närbild som visar de uppspärrade ögonbrynen och den vackra blåskimrande dräkten

Orrstjärt

Orrporträtt

Orrspelet pågår i ca två timmar innan de ger upp för dagen och flyger tillbaka till skogen. I morgon är det ett nytt spel och om några veckor kommer hönorna att ansluta till spelplatsen. Tills dess tar jag en paus i orrspelandet och återkommer med hönorna.

//Hasse Andersson