17:e maj

17:e maj

02.45 vibrerar telefonen mot golvet och jag vaknar med ett ryck. Jag kliver upp, sätter på mig kläderna och går ner och äter en första frukost. En kvart senare sitter jag i bilen på väg mot Rudsjön. Det är dags för ett nytt försök med mitt flytgömsle. Denna gång har jag bytt ut den lilla flotten som tidigare bestod av en uppblåsbar dykväst till två tvättkorgar som jag har fyllt med frigolit (Beskriver detta mer under utrustning om någon vecka).

Klockan är nu 03.50 och det är en kall morgon. Termometern visade 5 grader när jag lämnade bilen men vattnet känns nästan varmt när jag skjuter ut flotten och glider ner i vattnet. Det är fortfarande lugnt på sjön och endast ett fåtal skrattmåsar väsnas i andra ändan av sjön. Jag simmar bort mot den lilla ön mitt i sjön och vidare bort mot skrattmåskolonin. över mig har jag en kamoulageduk med ett myggnät att titta ut genom. Jag parkerar på ett ställa precis bakom den lilla ön och sätter mig på botten med vatten upp till halsen och inväntar solens uppgång. Bara några minuter senare kan jag se att trädtopparna färgas gula när solen passerar horisonten. Sjön får liv och en tunn dimma sprider sig över vattnet.

Under kommande 4 timmarna gör jag några korta förflyttningar för att finna nya vinklar. Kylan kryper sig in på kroppen och strax efter 8 är jag tvungen att simma tillbaka till land medan jag fortfarande kan röra fingrar och ben. Jag packar ihop mina prylar, byter om och går bort mot bilen igen. Jag möter några morgonpigga hundägare som precis börjat sin dag med en promenad. Väl framme vid bilen häller jag upp en kopp rykande hett kaffe och äter min andra fukost denna vackra vårdag.

Svarthakedopping som spanar efter mat (Canon 1D Mark IV, Canon 300mm/2,8 + Canon 1,4 konverter)
 

Svarthakedopping (Canon 1D Mark IV, Canon 300mm/2,8 + Canon 1,4 konverter)

 

Svarhakedopping (Canon 1D Mark IV, Canon 300mm/2,8 + Canon 1,4 konverter)

 

Skäggdoppingen putsandes sina fjädrar (Canon 1D Mark IV, Canon 300mm/2,8 + Canon 1,4 konverter)
 

Skäggdopping (Canon 1D Mark IV, Canon 300mm/2,8 + Canon 1,4 konverter)
 

Skäggdopping (Canon 1D Mark IV, Canon 300mm/2,8 + Canon 1,4 konverter)

 

 

/Hasse Andersson