15:e maj

15:e maj

Klockan är strax före 04 när jag kikar ut bakom rullgardinen. Disigt och blött! Jag lägger mig igen och somnar om. En timme senare vaknar jag igen och tittar ut. Fortfarande inget väder att fota i. Jag vänder mig om och försöker somna om men ger till slut upp och kliver upp. 06.30 åker jag hemifrån på väg mot Storvik för att se om jag kan finna den ortolansparv som rapporterats de sista dagarna. Jag åker ut till platsen och knallar in en bit i den lilla aspdunge som finns på platsen. Regnet strilar ner och det är helt grått över åkrarna. Efter någon timme får jag höra några korta strofer inne från buskarna men det var allt. Jag knallar tillbaka till bilen och åker bort till tallfröodlingen i västerberg. Där parkerar jag bilen och häller upp en kopp kaffe och äter min frukost.

Anledningen till att jag valde den här platsen är att det brukar häcka hornuggla här och i slutet av maj brukar man höra ungarna pipa efter mat. Jag sitter kvar i drygt en halvtimme men det enda jag hör är ljudet från regnet som slår mot biltaket. Några kajor gräver i åkermarken på jakt efter daggmaskar.

När jag har ätit upp frukosten åker jag vidare upp mot slagugglan för att se om ungarna har kläckts. Väl framme ser jag att honan ligger och ruvar. Efter en stund finner jag hanen halvsovandes uppe i en tät gran. Han orkar bara öppna ena ögat för att kolla vem det är som kommer.

Slagugglehane som trött tittar på mig från sin sovpinne (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

En knipa flyger fram och tillbaka över hygget. Förra året bodde hon i hålet bara 30 meter från slagugglan och det ser ut som hon tänker försöka bo här även detta år. När hon har flygit runt några minuter ser jag att hon försöker landa vid ett annat hål. Det är spillkråkans hål från förra året. Precis när hon ska till att landa i hålet dyker spillkråkan upp och kör bort henne. Han har tydligen bestämt sig för att häcka i samma hål även detta år. Han inspekterar hålet en stund innan han ger sig iväg.

Spillkråkehane som inspekterar förra årets bohål (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Morgonen passerar och inget speciellt händer. Slagugglehanen ser inte ut att tänka röra på sig och spillkråkan landar med jämna mellanrum för att inspektera sitt hål. Jag byter objektiv och passar på att fota lite liljekonvaljer som tappert kämpar emot i vårregnet.

 Liljekonvalj (Canon 1D Mark IV, Sigma macro 180mm)

Regndroppe på blad från liljekonvalj (Canon 1D Mark IV, Sigma macro 180mm)

Efter ytterligare en stund packar jag ihop och åker hem. Det var allt för denna dag.

 

/Hasse Andersson