13:e maj

13:e maj

Denna dag har jag planerat att stiga upp vid 03.00 och åka iväg till Rudsjön för att prova mitt flytgömsle som jag byggt om sedan förra gången. När jag vaknar strax före 3 på morgonen väljer jag dock att somna om? (hmm.. börjar jag tackla av som naturfotograf?… ett svaghetstecken!) Vaknar i stället vid 06 och kliver upp. Kokar kaffe och sätter mig och arbetar fram till 10.30. åker sedan förbi jobbet och fixar några saker, fikar med grabbarna (och Sara) och åker sedan ut mot skogen. Har ändrat mina planer till att försöka leta på en mindre flugsnappare som tydligen har funnits vid naturreservatet Långängarna i Sandviken. Jag strosar runt i området och lyssnar efter den mindre flugsnapparen men utan framgång. Efter några timmar ger jag upp då hela mitt huvudet är fullt med myggbett.

På vägen tillbaka till bilen får jag syn på ett mycket vackert beläget bo av rödvingetrast. Jag stannar till en stund och betraktar fåglarna som stressade och arga försöker köra iväg mig från boet. Jag stannar några minuter men låter dem sedan vara ifred. Jag får återkomma hit om några veckor då de matar ungarna.

Rödvingetrast (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)
 

Vackert beläget bo av rödvingetrast på toppen av en torraka (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Nya planer
Jag dricker en kopp kaffe och försöker planera om dagen. Vad ska jag hitta på? kanske slagugglan som ligger på ägg, liljejkonvaljer och sippor, Gysinge, kungsberget eller kanske kolla in tornfalkarna som är i full gång att etablera sig i holken från förra året? Jag sitter och funderar ett tag men bestämmer mig sedan för att försöka bättre på mina bilder på mindre hackspett och göktyta.

Jag åker bort till min stuga vid Storsjön i Sandviken där jag normalt har båda dessa arter häckande. Förra veckan fick jag ett tips av en granne som sett den mindre hackspetten para sig och krypa in i ett hål i en gammal murken björk. Detta är den perfekta platsen för den mindre hackspetten. Det dröjer inte länge innan jag får se honan strax bortanför platsen där grannen såg dem. Jag följer henne på ca 20 meters håll och närmar mig henne sakta. Hon födosöker längs träden och finner spindlar och andra insekter under barken på träden.

Hona av mindre hackspett (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Hona av mindre hackspett som letar föda bakom barken (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

När jag står där och begrundar den lilla spetten får jag plötsligt höra göktytan ropa några hundra meter bort. Turen har vänt denna dag och jag förflyttar mig bort mot den lilla aspdungen där de brukar hålla till och där ljudet kommer från. När jag kommer fram ser jag att det är två tytor och far omkring i dungen. Troligen en hane och hona vilket jag även får bekräftat då de parar sig en bit upp i träden. Under den kommande timmen föjer jag dem när de flyger omkring i den lilla dungen och vid flera tillfällen är de bara 10 meter från mig. Ett härligt möte med dessa annorlunda hackspetter. Göktytan hackar inte något eget bohål utan nyttjar andras hål och även holkar. Tidigare år har jag haft dem häcka i mina småfågelholkar vid stugan.

Göktyta (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)
 

Göktyta letar föda i murket träd (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)
 

Göktyta på gren (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Efter någon timme tröttnar tytorna på mig och flyger iväg bort mot min sommarstuga. Jag lämnar dem ifred för denna dag, nöjd med de bilder jag fått. Klockan är nu strax efter 15 och än finns det tid för mer att upptäcka innan det är dags att handla och åka hem för att förbereda middag med familjen.

Jag bestämmer mig för att åka bort till bastfallet för att se om jag kan finna törnskatorna som jag hittade förra året. Småvägarna kring bastfallet är trivsamma och djurrika trakter. Jag åker sakta runt på vägarna och stannar till vid törnskatorna och spanar av området med kikaren. Några ladusvalor flyger ovanför mig och jag följder dem en stund i kikaren innan de sätter sig i toppen av en asp. Några törnskator ser jag dock inte till. jag åker vidare med bilen och ser några harar på en åker. Jag stannar bilen och sätter mig och betraktar dem genom fönsterrutan. Bilen är ett av de bästa gömslena man kan ha. De flesta djuren är vana att se bilar och bryr sig inte om dem. Helt obekymrade sätter sig en hare och gör ren sina fötter framför mig. Jag får en rolig stund där i bilen då jag betraktar harens noggranna tvätt.

Hare som tvättar fötterna (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Dagen går mot sitt slut och det är dags att åka och handla och laga lite god mat. Min dotter Sara kommer hem på besök från sundsvall i kväll så en god middag är beställd.

 

 

/Hasse Andersson