15:e februari

15:e februari

Jag vaknar av att det är kallt i kojan. Drar upp dragkedjan på sovsäcken en bit till och somnar om. Det är fortfarande några timmar kvar innan det är dags att kliva upp. Nästa gång jag vaknar är det av att jag hör korpar ropa på håll. Då vet man att det är ungefär en timme kvar innan det ljusnar. Jag kryper ur sovsäcken och klär på mig. I mörkret går jag ut och monterar en liten GoPro kamera vid en av sitt pinnarna med förhoppning om att en örn ska sätta sig nära kameran.

Förmiddagen går och vid halv tio landar ett femtiotal korpar vid maten men lyfter snart igen. Jag ser ett tiotal havsörnar som på håll sitter och håller koll på maten. Vid lunchtid börjar det snöa kraftigt och det är helt dött kring åteln.

Korpar och örnar samlas upp vid skogskanten i det tidiga morgonljuset

 

 Revirets härskare blickar ut över myren från sin favorittall

 

Sent på eftermiddagen landar en ung duvhök på maten och äter en stund. Efter att den ätit sig mätt flyger den upp och inspekterar min kamera som jag placerat i trädet vid matplatsen. Tyvärr har batteriet sedan länge dött så det blev ingen bild av detta mer än den jag kunde ta innefrån gömslet. En stund senare landar en ung trut som verkar ha trotsat vintern och stannat kvar kring Dalälvens öppna vatten. Snön vräker ner och det ger en häftig effekt mot den ljusa fåglen.

En ung duvhök inspekterar min kamera jag placerat i trädet

 

 Duvhök i snö

 

 Ung trut i snöoväder

 
//Hasse Andersson