14:e februari

14:e februari

Det är mörkt och blött när jag parkerar bilen vid den lilla traktorvägens slut. I pannlampans sken tar jag mig fram på en liten stig som leder bort till gamla små inägor och några hyggen. Jag passerar slaguggleholken som Sara och jag satte upp förra helgen. Den sitter fint i trädet vid en liten inäga med två bäckar som korsar varandra precis under holken. En perfekt plats för en slaguggla att jaga vattensork vid. Efter att ha gått ytterligare några hundra meter är jag framme. Jag ställer ifrån mig ryggsäcken och övriga prylar och går försiktigt fram genom skogen. Vinden ligger rätt så jag törs gå nästan ända fram till det lilla hål som går nästan lodrätt ner i marken. I helgen när Sara och jag var här såg vi tydlig aktivitet vid detta hål och det är ingen tvivel om att det är räv som använder hålet. Jag går tillbaka till min väska, gör i ordning kameran, stol och stativ och gömmer mig sedan under en kamouflageduk. Det är fortfarande mörkt och en stillsam kall vinden får duken att röra på sig. Jag sträcker upp duken och intar min väntan.


Vandring ut i pannlampans sken (Helt ointressant film?)
 

Rävgryt 1

 

Rävgryt 2

Morgonen går men inget händer kring det lilla hålet. Några domherrar börjar sjunga och strax därpå även en talgoxe. Efter några timmar ger jag upp och åker till jobbet och dricker en kopp kaffe med arbetskamraterna.

På kvällen packar jag om mina prylar och åker vidare mot Gysinge. Det är åter mörkt och jag navigerar i ljuset från pannlampan ut på myren. En pärluggla ropar intensivt från andra sidan myren. Jag stannar en stund och lyssnar. Årets första pärluggla för min del. Efter ytterligare några hundra meter är jag framme vid det lilla gömslet. Gömslet ligger vid en åteln och drivs av  "Föreningen för fågelskydd och naturvård vid nedre Dalälven" och är mycket bra för att fota havsörnar. Klockan är nu halv nio så jag riggar min kamera och förbereder morgondagen och kryper sedan ner i sovsäcken och somnar gott. Läs mer om hur det gick i morgondagens blogginlägg.

/God natt!