15:e april

15:e april

Under veckan har jag haft koll på vädret i föhoppning om att det ska bli en solig och vindstilla dag men vädergudarna har varit emot mig. När jag i morse vaknade strax efter fem vänder jag mig om och greppar telefonen. Klickar på SMHI´s väderapp och knappar in örebro. Skärmen visar flera solar och jag bestämmer mig. Jag kliver upp och käkar lite frukost och ger mig iväg. Jag har flera år tänkt att jag ska åka till en plats några mil utanför örebro som heter öby kulle. Stället ligger mitt i Kvismarens naturreservat och är vintertillhåll för mängder av ormar och ödlor. De första veckorna i april brukar de vakna till och då är detta en perfekt plats för att få beskåda ormarnas parning. 

Det tar mig ca tre timmar att ta mig till den lilla vägen som leder ut till naturreservatet. Min navigator gör mig påmind om att jag är framme och jag parkerar min bil. Sen var det ju det här med vädret. Solarna som SMHI har lovat måste ligga långt bakom det jämngrå molnet som täcker himlen. Det är 6 grader kallt ute och det blåser och regnar. Ja ja, det kanske vänder tänker jag och knallar iväg upp på den lilla kullen där ormarna brukar vara. Jag strosar runt på kullen i flera timmar men hittar ingen orm. När klockan närmar sig lunch åker jag tillbaka mot örebro för att äta en bit mat. På vägen dit stannar jag till vid en översvämmad beteshage som ligger i anslutning till en våtmark utanför örebro. Stället sjuder av liv och jag följer några sothöns som spelar för sina honor. Det går hett till i spelet och flera hanar ryker ihop så vatten yr över den lilla platsen.

Sothöns

Sothöns i strid
 

Spelande sothöns
 

Sothöna

Strax bakom sothönsen uppvaktar en kniphane sin hona. Honan spelar helt oberörd av hanens spelande men plötsligt sänker hon sitt huvud mot vattenytan vilket är signalen för att hon är redo. Hanen trycker då brutalt ner honan i vattnet och genomför parningen. Det ser rätt våldsamt ut men när parningen är över efter några sekunder så ruskar honan på sig och simmar iväg.

Knipor

Knipor i parningsspel

Parande knipor

Parande knipor

 

Det märks tydligt att det är vår i luften. Fåglarna som efter sin flytt från varmare breddgrader sjunger och spelar över allt på den lilla platsen jag befinner mig vid. Strax bakom bilen sitter en tofsvipehane och uppvacktar sin hona. Detta gör den genom att vika upp stjärten mot honan.

Tofsvipa

Tofsvipa som lockar på hona genom att vrida upp sin stjärt mot himlen
 

Tofsvipa som försöker locka till sig en hona
 

Strax bakom tofsvipan får jag syn på en flock enkelbeckasiner som födosöker i gräset. Deras fjäderdräkt ger ett perfekt kamouflage i gräset.
 

Enkelbeckasin
 

Födosökande enkelbeckasin

 

Efter att ha följt händelserna på den lilla platsen under någon timme gör sig hungern påmind och jag kör vidare in mot stan. Stannar till på Naturens hus och äter en god soppa och ger mig sedan iväg tillbaka till öby kulle. Vädret är något mindre dåligt så kanske med lite tur har det krupit fram någon orm. Jag söker av kullen i några timmar och finner till slut en huggorm som glider fram inne i en buske. Jag kryper in i busken och lyckas få en bild med macroobjektivet när den passerar mig på några decimeter innan den känner min närvaro och kryper ner i ett hål under en sten. Det fick bli avslutet på denna dag. Nu är det bara 22 mil hem. Jag får återkomma en annan dag.

Huggorm vid öby kulle

/Hasse Andersson