14:e april

 

14:e april

äntligen kom våren! Vi vaknar tidigt min sambo och jag och tittar ut genom fönstret. Solen står redan över horisonten och värmer genom fönstret. Vi slänger i oss lite frukost och lastar i skidor, snöskor, kamera, gömsle och lite fika i bilen och åker iväg. Idag ska vi sätta upp gömslet inför årets tjäderspel. Det tar oss bara ca 30 minuter innan vi är framme vid det lilla hygget där jag brukar vika av in i skogen. Normalt brukar jag få skida några kilometer men i år var vägen plogad pga. avverkning lite längre fram på vägen.

Sandra och jag tar oss lätt fram i den blöta och ljupa vårsnön. Jag på mina breda Karhu jaktskidor och Sandra på sina snöskor. Efter bara några hundra meter är vi framme. Det är en underbar morgon och vi finner direkt spår från nattens och gårdagens spel. Vi hittar ett tiotal sovträd som tjädrarna använt. Detta ser man i snön under träden då det samlats stora högar av spillning under trädet. När vi rör oss in på spelplatsen lyfter även en tupp som troligen hade spelat tidigare i morse och nu satt och åt granskott i lugnan ro.

Vi tar oss runt på den ca 150 meter stora ytan där spelet brukar vara och bestämmer oss till slut för en plats där aktiviteten verkar vara som intensivast. Vi slår upp gömslet och skidar sedan ut på ett hygge där vi avnjuter den medtagna matsäcken i vårsolens varma strålar. 

Sandra tar sig fram i ljupsnön på sina snöskor
 

Färdigt! Nu fattas bara tjädrarna
 

Hua, kan knappt vänta tills det är dags att krypa in i gömslet om en vecka

 

Lav på björk

Efter fikat tar vi oss tillbaka till bilen. Nu är platsen klar för att invigas om en ca en vecka. Ska bli riktigt spännande. Vi tar bilen över Kronoparken hem via Kungsberget men ser inget speciellt. Vi stannar till vid ett tillfälle för att kolla en sparvuggleholk jag satte upp för något år sedan men den var tom. Nu är det bara att vänta tills det är dags att krypa in i gömslet om någon vecka.

/Hasse Andersson