13:e november

13:e november

Fortfarande grått och mulet ute. Förmiddagen har jag ägnat åt att tapetsera tvättstugan och nu planerar jag en tur till stugan innan mörkret lägger sig. När jag tittar ut genom köksfönstret får jag se en liten svarthätta sitta och äta äpplen i trädgården. Svarthättan är ett celebert besök. Det var många år sedan jag senast såg en svarthätta. Jag bestämmer mig för att försöka få den på bild så jag går upp på övervåningen och riggar kameran ut genom fönstret. naturligtvis flyger alla fåglar iväg när jag öppnar fönstret men bara efter en kvart är den tillbaka igen.

Svarthätta (hane)

Svarthätta i äppelträd

Vintertid flyttar svarthättan normalt ner mot medelhavet och ofta vidare mot Afrika men ibland händer det att vissa individer, som denna, stannar långt in på vintern. Svarhättan är insektsätare men på hösten och vintern kan den övergå att äta bär och frukter. Hanen har svart hätta och honan en ljusare brun hätta. När jag sitter där och betraktar den lilla fågeln landar en annan vacker fågel.

Sidensvans
 

Sidensvans

 Sidensvansen beöker ofta vår trädgård den här tiden på året. De flyger ofta i flock från träd till träd på jakt efter bär och frukt. En otroligt vacker fågel.

 

/Hasse Andersson