12:e november

12:e november

Äntligen får jag lite tid över att åka ut och fota lite. Det regnar från en jämngrå himel när jag stannar bilen vid min sommarstuga vid Storsjön. Det har nu gått en vecka sedan jag satt igång matningen i stugan och när jag kliver ur bilen hör jag att det är full aktivitet på småfåglarna borta i skogsbrynet där matplatsen ligger. Jag har även med mig lite slaktrester från en älg som jag fått från en jägare. Jag går fram till matplatsen och tittar ner i lådan med frön och kan konstatera att de har ätit upp 20kg frön på bara 5 dagar? Puh… det går mot en kostsam vinter om det ska fortsätta så här men det gäller att prioritera, fåglarna är viktiga 🙂

Jag häller i en till säck med frön och lägger ut lite älgrester runt lådan. Det är i första hand fettet i köttet som de äter. Fett är en viktig energikälla för småfåglarna om de ska överleva våra vintrar här uppe i norr. När jag är klar riggar jag kameran och ställer mig en bit in i vassen och väntar in fåglarna.

När jag har stått en halvtimme börjar de röra sig runt mig. Nötvecka, Talgoxe, Blåmes, Svartmes, Talltita, Domherre, Skata, Kråka och Grönfink besöker bordet medans jag är där. Regnet strilar ner och efter några timmar är jag kall och nöjd och avslutar dagen.

En favorit bland småfåglarna – Blåmes på skälken av en solros
 

Nötveckan – Känd för att kunna klättra med huvudet nedåt på trädstammen

Nötvecka på gren

 

 

/Hasse Andersson