Svalbard 16 juni

Svalbard 16 juni

Efter gårdagens besök i Barentsburg stannar vi idag till i Ny-Ålesund på vår resa norrut mot isarna där isbjörnarna lever. Ny-Ålesund är en liten by med ett 30-tal åretruntboende. Vissa tider av året kan det även arbeta upp mot ett hundratal forskare i byn. Vi tar en runvandring i byn och får guidning om tidigare arktiska expeditioner som Roald Amundsens och Umberto Nobiles som haft sin utgång i byn. Jag känner en viss stress över att komma iväg. Det är isbjörnar och andra djur som tagit mig hit och inte historia så medan de andra får fantastiska historier berättade av våra guider så strosar jag på egen hand nere vid hamnområdet där det brukar kunna vara gott om djur. 

Ny-Ålesund från havet

Ny-Ålesund från havet

Guidning på Ny-Ålesund

Världens nordligaste tåg 🙂

Silvertärna

Skärsnäppa

Efter besöket i Ny-Ålesund stävar vi vidare norrut och jag kan se att stormfåglarna har börjat hänga kring båten och de första glaciärerna och snöklädda toppar tonar upp sig i fjärran. Äntligen, nu börjar det!

Efter att ha kört en bit till gör vi en landstigning och promenerar upp på ett litet fågelberg. Vi får en vacker utsikt och vi möter även svalbardrenen och en hel del fågel.

Tretåig mås

Svalbardren

Stormfågel

Vy över en av Svalbards alla glaciärer.

Efter den lilla landstigningen är det middag och MS Quest tar oss vidare norrut på jakt efter isbjörn.

//Hasse Andersson