Serengeti 27/10

Serengeti 27/10, fotografering av zebror, lejon och flodhästar

Sandra och jag har nu varit i Serengeti i två och en halv dag. Dagarna har varit så fulla av möten och intryck så det känns om att vi varit här i veckor. Vi har fått närgångna möten med lejon som jagar, geparder, gamar, bufflar, zebror, apor och massor med andra djur. även denna morgon åker vi ut en stund innan det ljusnar för att möta solen ute på savannen. Denna morgon har vi valt att köra ner till en liten bäck som sprider ut sig i en liten lagun där flodhästar och krokodiler brukar trivas. Nattetid går flodhästarna upp på land och betar av gräset runt vattnet och vid den här tiden på morgonen kan man fortfarande ha turen att få se flodhästar uppe på land. Vi kör upp efter den lilla bäcken och det dröjer inte länge innan vi möter en stor flodhäst. Den stannar till och möter mig med blicken för en stund för att sedan sätta av i full fart ner i vattnet igen. Ett häftigt möte och en bra start på dagen.

Efter mötet med flodhästen åker vi vidare ner efter bäcken som sjuder av liv. Zebror i stora flockar, elefanter, hägrar, storkar, biätare, gaseller och mängder av flodhästar.

Flodhästar i dagsvila av naturfotograf Hasse Andersson

Flodhästar i dagsvila
 

Flodhäst på morgonvandring av naturfotograf Hasse Andersson

Stadig flodhäst på morgonvandring
 

Saddle Billed stork och häger letar föda i gräset av fotograf Hasse Andersson

Saddle Billed Stork och en häger söker föda i gräset
 

Biätare av naturfotograf Hasse Andersson

Biätare
 

Zebraflock vid vattenhål av naturfotograf Hasse Andersson

Zebraflock vid vattenhål
 

Zebror flyr krokodil av naturfotograf Hasse Andersson

Zebror som flyr från krokodil
 

Rödnäbbad oxhackare av naturfotograf Hasse Andersson

Rödnäbbad oxhackare

Efter att ha ägnat morgonen nere vid bäcken ger vi oss av på lejonjakt igen. Den här gången åker vi upp på ett litet berg en halvtimme bort. Uppe på berget får vi en fin utsikt över savannen och medan Daniel cirkulerar med bilen för att kunna lokalisera några lejonflockar med sin pejlutrustning så passar jag på att fota några giraffer och en panorama över utsikten. 

Letar lejon, av fotograf Hasse Andersson

Daniels cirkulationsplats där han brukar pejla in lejonen
 

Panoramabild Serengetis savann av naturfotograf Hasse Andersson

Panorama över Serengetis savann. Klicka på bilden för att se den större.
 

Vacker giraff i morgonljus av naturfotograf Hasse Andersson

Vackert mönstrad giraff i morgonljus
 

Giraff av fotograf Hasse Andersson från Sandviken

Efter att Daniel har pejlat av alla sina flockar från berget åker vi vidare ut på savannen i den riktning som utrustningen gett signal. Vi kör rakt ut i gräset och efter ca 15 minuter får vi kontakt med lejonen. Savannen är full med gaseller och zebror så man kan förstå varför lejonen är här. Plötsligt börjar hela flocken att röra på sig rakt mot gasellerna. är det jakt på gång? Honorna i flocken smyger sakta upp mot gasellerna och endast hanen står kvar och vill bli fotad en stund? innan även han följer efter honorna.

Thomsongaseller av naturfotograf Hasse Andersson

Thomsongaseller
 

Lejonhane som tar in dofter genom munnen, av naturfotograf Hasse Andersson

Lejonhane som flemar (tar in dofter genom munnen)
 

Lejon jagar på Serengetis savann. Foto av Hasse Andersson från Gävleborg

jakt i triangel på Serengetis savann
 

Lejonhane på savannen av naturfotograf Hasse Andersson

Strax bakom kommer hanen
 

Lejon på jakt efter thomsongaseller av naturfotograf Hasse Andersson

Lejon på jakt!
 

”Jakten” slutar med att gasellerna springer iväg och lejonen går och lägger sig under ett akaciaträd och vilar i värmen som nu stigit till 30+. även vi tycker det är varmt så vi bestämmer oss för att ta en liten paus i fotandet och köra in till en liten by där man kan handla och äta. Väl framme i byn börjar vi med att beställa mat på byns restaurang. Jag beställer Ugali, bönor och kyckling. Ugali är en sorts majsgröt som äts med händerna och formas till små bollar i handflatan som man sedan doppar i såsen från maten. Ungefär som vi ibland äter bröd. Till maten beställer jag en kall Cola. Maten är förvånansvärt god och efter maten går vi på shopping.

Hungriga restauranggäster

Vår servitris i den vackert smyckade restaurangen

Daniel och Sandra shoppar loss

När shoppinglusten avtagit (2½ minut senare) så tycker jag det är dags att åka ut från ”stan” och leta djur på landsbygden igen. Sagt och gjort. Vi kör ut från byn och påbörjar vårt sökande efter lejon igen. Vi passerar stora hjordar av bufflar på vägen. De bufflar vi mött tidigare ute på savannen har varit tjurar men i dessa stora flockar är de flesta kor och ungar samt några enstaka tjurar. Djuren blänger argt på oss när vi passerar dem (eller om det är de som passerar oss?) på bara några meters avstånd. 

Flock med buffel av naturfotograf Hasse Andersson

Flock av afrikans buffel
 

Buffel, tjur på ca 700 kg av naturfotograf Hasse Andersson

700kg muskler

Efter att ha kört en bit får vi syn på världens minsta gasell, Kirk´s dik-dik. En mycket liten men otroligt söt gasell. Notera nosen som är vridbar ungefär som en snabel. Gasellerna är mycket skygga och kilar snart in bland det skyddande gräset. Vi åker vidare och fotar flera gaseller och betande elefanter. Det är inte långt kvar till mörkrets inbrott så vi kör vidare för att försöka hinna hitta en flock lejon som rör sig i detta område. Precis när det mörknat finner vi flocken som ligger och sover ute på den öppna savannen. Vi lämnar dem ifred och söker oss vidare hemåt i mörkret.

Dik-dik med vridbar nos av naturfotograf Hasse Andersson

Dik-dik med sina vackra ögon, stora öron och den vridbara nosen.

Betande elefanter av naturfotograf Hasse Andersson

Betande elefanter

Stadig elefant som passerar på nära håll av naturfotograf Hasse Andersson

Stadig elefant som passerar oss på nära håll

Trött lejonflock i sent kvällsljus av naturfotograf Hasse Andersson

En trött lejonflock i sent kvällsljus

På vägen hem söker vi av vegetationen på sidan om vägen med en stark ficklampa. Plötsligt får vi syn på något som jagar ute i gräset en bit bredvid vägen. Vi svänger av och kör ut i gräset och får då se att det är en serval som ivrigt lyssnar efter byten. Det är ovanligt att få se detta vackra kattdjur och nu har vi haft turen att fått sett vårt andra på denna resa.

Serval jagar i gräset av naturfotograf Hasse Andersson

Serval som jagar i gräset

Efter servalmötet kör vi hem, lastar ur prylarna, tvättar av oss, lagar mat och dricker en kall Serengetiöl och summerar en fantastisk dag. I morgon, som är vår näst sista dag ska vi leta leoparder, flamingos, apor, ödlor, en hel del lejon och mycket mera. God natt!

/Hasse Andersson