Serengeti 25/10

Serengeti 25/10

Efter en god natts sömn kliver vi upp en timme före solens uppgång. Stoppar i oss lite frukost och ger oss iväg på nya äventyr. Det är fortfarande mörkt ute men vi kan se en strimma ljus borta i öster. Efter att ha kört ca 20 minuter efter en liten grusväg svänger Daniel av vägen och kör in i ett lite tätare område med buskar och träd. Vi kryssar oss fram i en eländig terräng och Daniel har slagit på pejlingsutrustningen och fått kontakt med en hona som tillhör flocken Young transects. Vi kryssar över torra bäckfåror, stubbar och termitstackar tills vi till slut kommer fram till ett mer öppet område. Plötsligt får vi syn på flocken. Det är en stor flock på 22 lejon och de kalasar på en buffel som de lyckas slå under natten. Delar av flocken ligger mätta och belåtna i gräset runt bytet medan ungarna och några honor tar för sig av maten. Vi parkerar vår bil bara några meter från dem och jag känner doften och värmen från buffeln slå mot mitt ansikte. Jag får en känsla i kroppen som jag inte är van vid. Ljuden, doften och synintrycken blandas i mitt huvud och känslan växlar mellan vemod och nyfikenhet. Naturens lag utspelar sig framför mig där flockens överlevnad är säkrad på bekostnad av buffeln som fick sätta livet till. Vi studerar djuren på nära håll i över en timme.

 

Flocken Young Transects kalasar på en buffel

 

Lek med far

 

Lek med mor

 

Lejonunge i motljus

 

Efter besöket hos Young Transects åker vi vidare. Vi följer en uttorkad bäck över savannen och kommer till slut fram till ett litet vattenhål. I vattenet ser vi flamingos, en hyena, några schakaler och en del antiloper. Vi åker vidare på jakt efter lejon och får då en mindre flock bufflar i vår väg. En stadig tjur stirrar surt på oss. Daniel berättar att veckan innan vi kom följde han en flock lejon som jagat ut en buffel i ett vattenhål. Lejonen stod kvar på land och buffeln i vattnet. Buffeln kände sig trängd och attackerade Daniels bil genom att ramma den rakt in i sidan. Hela bilen flyttade sig och fick hela sidan intryckt. Dessa bufflar på närmare sju hundra kilo ska man vara lite försiktiga med. Dock bestämde sig denna buffel för att gå åt andra hållet denna gång.
 

Afrikansk buffel
 

Kongoni vid vattenhål

 

Blåkråka

 

När klockan närmar sig tolv står solen zenit och värmen är kännbar i bilen som saknar klimatanläggning. Vi åker hem och lagar lite mat och packar om. Vi har bestämt att vi ska camping ute på savannen i natt. Medan jag och Sandra fixar lite mat ordnar Daniel med bilen, tältet och övrig utrustning som måste med. Den stora bristvaran här ute är vatten. Regnperioden börjar om någon vecka så vi är i slutet av torrperioden och vattnet börjar sina i tankarna. Den enda tillgången till vatten är regnvatten och nu har det inte regnat på lång tid. Allt regnvatten tar man till vara på i stora tankar och lagrar för kommande bruk. Dock finns det lite kvar som vi tappar upp i dunkar och tar med oss.

Daniel tvättar rutan på bilen

Vi tar oss nu öster ut och vi kör i drygt en timme över savannen. Vi passerar stora flockar av zebror, elefanter bufflar och giraffer. Då och då kommer vi fram till diken som känns helt omöjliga att passera men Daniel och rovern imponerar på oss och snart är vi över hindren.

 

Vi tar oss längre och längre ut på savannen. Vi kör i spåret efter Daniels tidigare turer ut till dessa områden. Spår som blivit till en liten väg genom gräset. Efter att ha kört i till synes ändlöst land börjar vi till slut skönja en liten kopje (stenkulle) i fjärran. När vi närmar oss kopjen ser vi att en flock lejon har sökt dagvila runt och på klippblocken. Jag räknar det till ca 20 lejon där några ligger i gräset nedanför och några har klättrat upp på stenarna. Vi stannar till och följer lejonen i flera timmar.

Serengetis savann

 

Kopje mitt ute på savannen

 

Ung lejonhane som söker svalka i skuggan av vår bil

 

Lejon som blickar ut över savannen i sent kvällsljus
 

Två lejon som planerar kvällsmaten

 

Klockan närmar sig nu fem på kvällen och det är bara en halvtimme kvar till solens nedgång. Vi måste hinna med att finna en tältplats för kvällen innan solen går ner så vi kör vidare några kilometer och kommer ut på en öppen savann utan gräs som får bli vår plats för natten. Solen sänker sig ner i väster och några magiska minuter infinner sig. Jag fotar siluetten av djur under några korta minuter.

 

När solen passerat horisonten lagar vi mat. Vi summerar dagen som varit intensiv och full med nya intryck för Sandra och mig. Under dagen har vi sett 52 lejonindivider i olika miljöer, mängder med andra djur och tagit oss fram i miljöer som vi aldrig tidigare sett. När Daniel nu fiskar fram tre kalla öl ur kylväskan av märket Kilimanjaro så är det svårt att se att något kan bli så mycket bättre 🙂

Vår tältplats på Serengetis slätt
 

Sandra i sent kvällsljus

 

En kall Kilimanjaro i solnedgång (osso Danne i bakgrunden)

Efter att ha ätit och plockat ihop våra prylar bestämmer vi oss för att ta en tur med bilen i hopp om att få se några av Serengetis nattaktiva djur. Med oss har vi två ficklampor som vi använder för att söka efter djur i mörkret. Vi ser gaseller och antiloper, zebror och hyenor och på stenarna där lejonen låg tidigare idag finner vi en uv som slagit en biätare. Efter några timmars letande får vi syn på något mycket ovanligt. Ett kattdjur, litet och smidigt med stora ögon och öron, perfekt anpassade för jakt i mörker. Det är en Serval som gömmer sig inne i gräset. Jag härmar ljudet av en mus och den blir nyfiken och kommer närmare. Nu befinner den sig bara ett tiotal meter från oss och jag får flera fina bilder på detta ovanliga djur. Ett häftigt möte!

Uv som slagit en biätare
 

Serval i ljuset från en ledlampa

När klockan närmar sig nio på kvällen kör vi tillbaka till den öppna savannen och slår upp vårt tält. Stjärnhimlen lyser klart och vintergatan sträcker ut sig som ett tak över oss. Jag tar några sista bilder denna dag innan vi kryper till kojs. Sandra och jag sover bak i bilen och Daniel i tältet.

Daniel och Sandra beskådar den vackra stjärnhimlen

 

Vårt läger för natten

Här trodde jag att denna dag var slut men efter att vi hade somnat till ljudet från några hyenor som ropade utanför bilen vaknar både Sandra och jag med ett ryck strax före tolv. Ett våldsamt rytande av lejon hörs och det låter som att de är precis utanför bilen. Det är svårt att urskilja vart ifrån ljudet kommer men det låter som att det är från två håll och ljudet närmar sig. Mer om detta i morgon…

 

/Hasse Andersson