9:e juni

 

9:e juni

Efter att i går kväll kört de 30 milen från öland till skåne och blivit väl mottagna med nattmacka, rött vin och trevligt sällskap hos Olas svärföräldrar i Frenninge har jag nu sovit gott hela natten. Ola och jag ska idag åka till Fyledalen för att se om vi kan finna några lövgrodor i dalen. Lövgrodan har stått högt på min önskelista under flera år då jag tycker den rent bildligt är en häftig groda. Efter att ha ätit frukost och packat ihop våra prylar ger vi oss iväg. Efter några kilometer får vi se några glador sväva på låg höjd över en åker. Bonden håller på att slå hö vilket har fångat gladornas intresse. Vi stannar till efter vägen och skjuter några skott mot gladorna. Gladan är en häftig rovfågel med sin V-formade stjärt, röda fjäderdräkt och ljusa ögon.

Glada

Glada (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 konverter 1,4)
 

Glöda - Skåne 2012

Glada (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 konverter 1,4)
 

Glada - Skåne 2012

Glada (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 konverter 1,4)
 

Glada

Glada (Canon 1D mark IV, Canon 500/4 konverter 1,4)

Efter att ha plåtat gladorna en stund åker vi vidare mot Fyledalen. Ola har fått tips av en vän vart vi ska leta efter grodorna. Efter en stund finner vi dem i ett litet parti av växter med stora blad. De är först svåra att upptäcka då deras färg matchar bladen perfekt där de sitter och spanar efter insekter. Vi får en skön dag med många bra bilder på denna vackra groda. 

Lövgroda - Fyledalen 2012

Lövgroda (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)
 

Lövgroda - Fyledalen 2012

Lövgroda (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)
 

Lövgroda - Fyledalen 2012

Lövgroda (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)
 

Lövgroda - Fyledalen 2012

Lövgroda (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)

Efter att i några timmar har fotat lövgrodorna och klockan närmar sig ett packar jag ihop och förbereder mig för de 85 mil jag har att köra innan jag är hemma. Ola och jag tar färväl och jag rullar hemmåt efter en fantastisk vecka på öland och i skåne. Stort tack till Ola för all guidning jag har fått som lett till en fantastisk vecka med många bra bilder. 

/Hasse Andersson