24:e juni (Svalbard)

24:e juni – 2:a juli (Svalbard)

Jag lämnade Sandviken strax efter lunch då min sambo Sandra skjutsade mig till Arlanda. Med spänning i kroppen och 9 kilos övervikt i kameraväskan lyckades jag checka in mitt bagage med en skön kommentar från killen vid incheckningen – Va fan, det är ju ändå midsommar! Välkommen ombord.

Några timmar senare landar planet på Svalbards flygplats efter ett byte i Oslo. Klockan är halv tolv på natten och midnattssolen står högt på himlen. Tillsammans med övriga resenärer tas jag om hand av personalen på Polar Quest. Polar Quest är arrangör av resan som går under namnet ”Isbjörnsäventyr ombord på M/S Quest”.

Resan började med en natt på hotell Radisson i Longyearebyen. Efter frukost tog jag en sväng på byn innan det var dags för ett besök på museet strax bortanför hotellet. Där fick jag en första glimt av isbjörnar, valrossar och annan intressant infrormation om vad som väntade där ute. Klockan 16 klev vi ombord på båten M/S Quest och stävade ut mot packisen i norr. Med på resan var ett 30-tal personer + guider och besättning.

Longyearbyen på Svalbard

M/S Quest

Under de kommande dagarna avverkade vi inte mindre än 160 mil med Quest. Vi rundade nordvästra spetsbergen och gick vidare upp mot Vitön som ligger öster om Nordlandet. Vitön var den plats där Andrée-expeditionen fick sitt tragiska slut. Vi besökte även baslägret där Andrée och Amundsen startade sina försök att nå nordpolen.

Glaciär på Svalbard
 

Nyfikna valrossar tar en nära titt på fotografen
 

En stadig isbjörn spanar in besökarna på ön Vitön
 

Blekdraba (draba oxycarpa) Svalbard

En fantastisk resa som jag för alltid kommer att bära med mig i minnet. Tack till Polar Quest och besättningen på båten M/S Quest. Tack även till övriga deltagare på båten för en härlig stämning och ödmjukhet inför varandra och vår natur. Tack Svalbard, jag kommer tillbaka…

Se bildgalleri från resan här >>
 

/Hasse Andersson