9:e februari

 

9:e februari

Dag tre av vår fyradagars örnhelg. Vi, Ola och jag har nu begett oss av till örngömslet i Gysinge. Vädret är sämre och vissa streckor av vägen har drivit igen av nattens kraftiga snö och vind. Tur vi åker Quattro. Väl framme pulsar vi ut på myren. Allt är översnöat och det blåser en kraftig vind från nordöst. Vi installerar oss i kojan och inväntar ljuset. Tidigt kan vi se en havsörn i träden några hundra meter från kojan. Ljuset stiger över myren och några korpar kämpar i motvinden och snöyran ute på myren.

Havsörn

 

Korp

 

Timmarna går och det är dålig aktivitet runt myren. Plötsligt landar en havsörn ca 200 meter bort på myren och strax efter attackeras den av en kungsörn. Ett bråk uppstår och det slutar med att de sitter och blänger på varandra innan de flyger åt ett varsitt håll. Oftast när både kungsörn och havsörn möts så är det den mindre kungsörnen som vinner respekt hos den andre. Hur det var denna gång vet jag inte då de valde att flyga åt varsina håll.

  

Dagen går och vinden håller i sig. Vi ser några örnar flyga omkring på säkert avstånd från oss och fram på eftermiddagen packar vi ihop. Vi är trötta efter tre dagars fotande och åker hem och sorterar bilder i stället. I morgon är det en ny dag och då kommer det nog att bli fart på havsörnarna.

Gammal havsörn

 

/Hasse Andersson