10:e februari

 

10:e februari

Så var det dags för sista dagen i våran fyradagars fotohelg. Ola och jag åker ut till gömslet i Gysinge. Klockan är strax efter sex när vi tänder kaminen och gör oss klara för dagens äventyr. Det är forfarande helt mörkt ute, minus 7 grader och snö i luften. Vi dricker en kopp kaffe och småpratar lite med viskande ljudnivå. När ljuset kommer är det lätt att räkna ut att ryktet har spridit sig. Det finns mat ute på myren. Jag räknar till inte mindre än 33 havsörnar i träden runt kojan. Troligen sitter det flera bakom oss men dit ser jag inte från den lilla gluggen jag tittar ut i. När vi sitter där och kikar ut på örnarna som sitter i träden några hundra meter bort landar plötsligt en kungsörn på marken ca 80 meter från oss och strax därpå även några havsörnar följt av ett femtital korpar. Tumult uppstår och plötsligt är alla örnarna i luften. Det är örnar överallt vart än man tittar. Ett enormt skådespel och våra kameror går varma.

Havsörnar

En grupp havsörnar möter oss i gryningen
 

Havsörn

Ung havsörn på väg att flyga
 

Havsörn

Gammal havsörn
 

Havsörn

Havsörn glider in över myren
 

Havsörn

Balanserande gammal havsörn
 

Havsörn

Två gamla havsörnar kör bort korp och andra örnar från maten

Efter någon timme lugnar det sig och en viss hirarki infinner sig kring maten. Störst går först och när någon frångår mönstret så uppstår det direkt en kort fight följt av att vinnaren äter vidare. Vi har nyss fått avnjuta något helt otroligt skådespel. Jag gissar att det  rör sig om 40 – 50 örnar som var i luften samtidigt samt en hel del korp och kråkor. Snön singlar sakta mot marken och Ola och jag  ler med hela kroppen, vilken timme!

Då och då gör öven kungsörnen ett besök på myren. Det är tydligt vem som bestämmer när kungsörnen har bestämt sig. Nedan är en bild då kungsörnen jagar iväg en havsörn som kommit för nära hans mat.

Kungsörn jagar havsörn

Kungsörn jagar havsörn
 

En fantastisk avslutning på våra fyra dagar som började med kungsörnskojan i två dagar och sedan två dagar vid havsörnskojan i Gysinge. Det är med lätta steg vi knallar tillbaka över myren mot bilen.

/Hasse Andersson