8:e juli

8:e juli

Klockan är 12 när Bernt och jag sätter oss i bilen och glider iväg. GPS:en är inställd och visar 21 mil. Vi är på väg till ett ställemed förhoppning om att fota smålom. För ett år sedan fick jag ett tips av min vän Hasse Klinga om ett ställe där smålommen häckar. När vi bara har 10 minuter kvar ringer Klinga och frågar vart vi är? – Jag står och fotar smålom nu säger han och jag känner att pulsen stiger och gaspedalen sjunker en bit till mot golvet. En stund senare är vi framme. Vi parkerar bilen efter en grusväg och slänger upp kameran på axeln och knallar iväg in i skogen. Vädret är fint och platsen är idealisk för smålom med många grunda små tjärnar där de kan häcka. Smålommen har svårt att förflytta sig på land och kräver den här typen av biotop med låga gräsbevuxna kanterför att häcka.

Enperfektplats för smålom att häcka vid

Redan efter 10 minuter får vi syn på en smålom som ligger en bit ut i en liten pöl.Jag knallar ut i gungflyn för att närma mig fågeln men hinner inte många meter innan den får för sig att lyfta. Jag hinner med och får några bilder när den trampar igång på vattnet för att lyfta.

Lyftande smålom

Smålom är en tung fågel och behöver ett 20 tal meter för att lyfta från vattenytan. Den springer igång på vattnet i rak motvind.Det gäller att placera sig i rätt vind och på rätt plats för att få bilder när de lyfter.

Det sista han gör innan han lyfter äratt kolla in fotografen 🙂

Efter en stund träffar vi på Klinga som står vid en annan liten tjärn en bit bort. Hasse är en erfaren fotograf med stor kunskapom djur och natur. Vi hälsar på varandraoch småpratar lite om foto och livet. Det var ett år sedan jag träffade Klinga sist och då var vi och fotadeLavskrika i Gästrikland men det är en annan historia.

Hasse Klinga

Bernt Krigsman

Vi hittar under kvällen ett 10-tal lommar och två parhade ungar. Det ena parets ungar var ca 3 veckor äldre än det andra. Jag följde familjen med de äldre ungarna några timmar och då och då landade en förälder med mat som de hade fiskat i en större sjö lite längre bort. De två ungarna slogs om maten som svaldes hel av den som han först.

Det gäller att komma först när det vankas mat annars tar syskonen allt

Vinnaren svalde fisken hel och sträckte sedan på sig och njöt

Under kvällen när vi gick omkring bland de många småtjärnarna och pölarna såg vi även en hel del knipa, gräsand, kanadagäss ochfiskmåsar mm.

Knipa som kommer in för landning på en av pölarna

 

Vackrast av dem alla, en vuxen smålom

När solen gått ner lämnar vi platsen och går tillbaka till bilarna. Bakom oss hör vi smålommens skrik över de spegelblanka tjärnarna och det är med glatt sinne vi tar förväl av Hasse denna julikväll.

/Hasse Andersson