7:e februari

7:e februari

07.45 svänger jag ner på vägen till stugan. Månen lyser vackert över Storsjön och termometern visar -15,5 grader. Jag pulsar ut den sista biten, låser upp stugan och tar fram mitt gömsle som står uppställt i vardagsrummet. Jag bär bort det till fröåteln och ställer in kamera, stativ och ryggsäck. Sen kliver jag in och drar igen tältduken och sätter mig ner. Det är tyst och kallt. Jag häller upp en kopp kaffe och äter en grahamsfralla som farmor har bakat. Det smakar så gott som en smörgås kan göra. Jag sätter mig och inväntar solens uppgång.

Månen lyser över Storsjön

Målet med dagen är att få bilder på gråspett och koltrast. Några gulsparvar och talgoxar pickar ivrigt i sig av fröna. Jag har även lagt ut delar av ett rådjur och ca 10 kg abborrar som mat åt fåglarna. När solen stiger upp bakom ryggen på mig lyser björkarna av ett magiskt ljus. Nattens kyla har skapat frost i träden som blänker i solen.

Gulsparv på frostig gren

 

Talgoxe gör sig redo för att flyga till fröna


Överblick över fröåteln

Dagen går men ingen gråspett och ingen koltrast. Vid lunchtid packar jag ihop och åker hem igen. Bättre tur nästa gång.

/Hasse Andersson