6:e juni

 

6:e juni

Sent i går kväll kom Ola till öland och Kastlösa så denna morgon tar vi sällskap till skärfläckorna. Jag möter upp Ola kl 03.05 vid bilen. Ola är uppvuxen här på öland och det är genom honom som jag fått alla tips vart jag ska åka och gå. Ola är en duktig fotograf och hans bilder kan du se på www.olakarlsson.eu.

Vi kör snabbt ner till stranden och går ut till den lilla piren igen. Det blåser fortfarande kraftigt från väster och denna gång placerar jag mig lite längre åt sidan då fokus denna dag är att försöka få en bild på småtärna som häckar ute på den lilla piren. Jag har tidigare dagar sett att hanen flyger in med mat till honan och ungarna så jag riggar kameran åt det hållet. 

Strax efter att solen har gått upp får jag syn på småtärnorna. Det är hanen som kommer in med fisk till familjen. Strax intill ligger en fisktärna på ägg. Skärfläckorna födosöker runt oss under morgonen och jag får flera fina bilder när de spatserar bland vågorna.

Småtärna med ungar

Småtärna (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4 + konverter 1,4)
 

Fisktärna

Silvertärna (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4 + konverter 1,4)
 

Skärfläcka

Skärfläcka (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4 + konverter 1,4)
 

Skärfläcka

Skärfläcka (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4 + konverter 1,4)

Vid sjutiden bryter vi upp och åker hem och äter lite frukost. Ola som bara sovit 45 minuter går och lägger sig en stund och jag inspekterar trädgården för att se om något intressant gömmer sig bland buskarna. Jag finner en fluga som sitter under ett blad och suger ur vatten ur bladet med sin snabel. Det bildas fort en bubbla med växtsaft som den sedan dricker upp.

Fluga

Fluga som dricker vatten (Canon 5D mak III, Sigma 180mm macro)

Senare på eftermiddagen kommer Sandra ner till öland. Hon har kört non stop från Sandviken och ansluter nu till gänget. Vi har precis packat ihop våra prylar för att åka norrut på jakt efter den eftertraktade orkidén Guckusko. Guckuskon växer i en liten grupp 1 timme med bil norrut mitt inne i skogen. Ola har koll på vart det är någonstans så vi ger oss iväg. På vägen dit visar sig öland från sin vackra sida och jag stannar och tar några fina landskapsbilder. Väl framme parkerar vi bilarna och knallar in i skogen och det dröjer inte länge innan vi finner denna orkidé.

Öland

Vy på öland (Canon 5D mak III, Canon 24-105mm)
 

Guckusko

Guckusko (Canon 5D mak III, Sigma 180mm macro)

Efter en tids fotande driver myggen ut oss från skogen. Trötta och glada beger vi oss tillbaka till Kastlösa och tar kväller efter en lång dag.

/Hasse Andersson