6:e juni

6:e juni

Sveriges nationaldag! Vad kan då vara bättre än att tillbringa denna dag i sveriges vackra natur? Jag rullar hemifrån vid 05.30 på väg mot fjärilsvägen i Grinduga. Solen står redan en bit upp från horisonten men termometern visar bara 8 grader. Jag håller tummarna för att temperaturen stiger i samma takt som jag närmar mig fjärilsvägen.

När jag kommer fram är klockan strax före 06 och temperaturen har stigit till hela 9 grader? Jag slänger upp ryggsäcken på ryggen och med kylväska och stativ i handen knallar jag bort efter vägen. Allt är med utom kaffetermosen som jag om någon timme kommer att sakna när det är dags för fika men nu ligger den i säkert förvar kvar i bilen.

Jag går ca 2 kilometer efter grusvägen och allt är lugnt. En koltrast sjunger ute på hygget och några morgonpigga mygg sticker mig intensivt på händerna och i nacken. Jag stannar till och gör mig ett tillfälligt läger där jag sprider ut mina saker, stryker på mig lite myggmedel och börjar söka av gräskanterna efter fjärilar. Dock är det för kallt för att fjärilarna ska ha börjat flyga så efter någon timme ger jag upp och sätter mig och inväntar värmen. Jag tar fram en smörgås och ska precis hälla upp en kopp kaffe… kaffet ja! Jag märker nu att termosen ligger kvar i bilen hehe… jaha… klockan är bara sju och inga fjärilar syns till så jag kan lika gärna knalla tillbaka och hämta kaffet. Sagt och gjort… 40 minuter senare är jag tillbaka igen och häller upp min första kopp kaffe. När jag sitter där och fikar får jag syn på den första flygande fjärilen. En liten vit fjäril som jag inte kan namnet på. Strax därpå kommer några trollsländor flygandes. Värmen börjar komma och det ger direkt respons på fjärilarna. Några minuter senare står jag på knä i ett dike och fotar en blåvinge.

Brun blåvinge på midsommarblomster (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)

 

Trollslända kalasandes på sitt byte (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)

 

Makaonfjäril suger nektar på midsommarblomster (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Makaonfjäril (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Klöverblåvinge (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Efter ha fotat några timmar träffar jag först Kalle Bergkvist från Dalarna. En bekant från kungsörnsprojektet. Vi språkar en del om ditt och datt. Alltid roligt att träffa likasinnade när man är ute i skogen. En stund senare kommer Olle Thyrestam som jag inte har träffat tidigare men det visar sig att vi arbetar i samma hus. Efter en tids utbytande av information hänger jag på Olle som är på väg ytterligare några kilometer bort till ett ställe där Guckuskon blommar. När vi gått en bit viker vi in i skogen och finner till slut denna vackra orkidé.

Guckusko (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Fluga som lockas av guckuskons dofter (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Ryttlande blomfluga (art okänd) (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Aurorafjäril (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Hagtornsfjäril (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Midsommarblomster (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Midsommarblomster (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Humlelik dagsvärmare (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Humlelik dagsvärmare (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)

Klockan närmar sig 15 och jag börjar dra mig bort mot bilen. Det har varit en skön nationaldag med många fina upplevelser och bilder. Trött och hungrig åker jag vidare ut till sommarstugan där Sandra väntar med fika. Jag ska även kolla om ungarna till den mindre hackspetten har lämnat boet eller ej. Men det är en annan historia…

 

 

/Hasse Andersson