6:e januari

6:e januari

-28 grader och sol. Vilken dag!

Anders och jag gav oss iväg redan före kl 07.00. Vi hade bestämt oss för att möte soluppgången i Gysingforsarnas kokande vatten. Det bet fint i kinderna när vi packade in våra prylar i bilen.

Väl framme ångade forsarna av det varma vattnet? i den kyliga luften. Vi ägnade någon halvtimme till att reka och planera vart vi skulle fota när solen gick upp. Sakta steg solen och dess strålar sirlade genom ångorna från vattnet.

Dagen löpte på och kylan var aldrig något problem mer än att det växte is på stövlarna när man gick i vattenkanten och fotade. Stundtals kände man sig som en klumpfot som styltade fram.

 

Efter några timmar tog vi paus i fotandet och grillade lite korv. Det värmde gott i kylan. Som sällskap vid korvgrillningen hade vi en flock stjärtmesar som ivrigt letade mat i tallfröna.

 

Efter korvgrillningen bestämde vi oss för att leta efter utter. De brukar hålla till i forsarna under vintern. Anders fick syn på en men den gömde sig efter ett tag och jag lade då tiden på en strömstare i stället. En häftig liten krabat som sitter på iskanten och rätt vad det är dyker den ner i vattnet och simmar med vingarna ner till botten för att jaga efter byten. Jag följde denna fågel på nära håll och han kom då och då upp med byten och han åt upp på iskanten. Han såg helt oberörd ut av kylan.

 

När solen gick ner hade det blivit lite varmare -21 grader. Vi packade ihop och åkte hem. Nöjda och glada med rosade kinder.

/Hasse Andersson