6:e april – Orrspel

Nytt försök på orrspel

Efter gårdagens misslyckade orrspel är jag nu åter på plats. Idag något tidigare än i går. Jag hinner inte mer än in i tältet innan det brakar igång ute på myren. Det kokar av ljud utanför tältet och jag ser ett tiotal vita stjärtar i den fortfarande mörka myren. Men historian upprepar sig. Även denna morgon spelar tupparna på en ny plats. Denna gång ytterligare 150 meter bortanför gömslet. Jag tittar ut och ser en orrhöna flyga över myren och landar ca 300 meter bort. Kan det vara hönorna som stör spelet?


Orrhöna i tidig morgon

Solen stiger sakta över myren men orrarna envisas med att hålla sig på avstånd. Jag tar till alla knep jag kan när det gäller orrar och låter som både tupp och höna men ingen verkar bry sig. Spelet avstannar tidig och orrarna sätter sig i trädtopparna och spanar. Efter en stund finner jag tre hönor som även de sitter i träden ca 200 meter bort från gömslet. Morgonen passerar och spelet avtar helt.

Orrtupp i morgonljus

Orrspel på håll

Tre stycken orrhönor betraktar spelet på håll

En sista tupp i trädet

Jag ger upp, nu lämnar jag dessa orrar för i år. Jag har funderat mycket över varför de flyttar sig så som de gör. Jag har fotat orrar ända sedan 80-talet utan att varit med om detta. Denna spelplats är ganska ny. Förra året var det bara tre tupppar som spelade och i år är det ca 10. Kanske har de inte bestämt sig än vart centrum av spelet ska vara? Jag får återkomma hit igen nästa år och se hur det ser ut.

Här kan du se bilder från samma datum förra året >>

//Hasse Andersson