5:e april – Orrspel

Orrspel

Klockan är 04.00 och jag går ner och kokar en termos kaffe, brer några mackor och äter lite fil. En kvart senare är jag på väg in i skogen strax norr om Sandviken. Jag parkerar bilen och spänner på mig snöskorna och slänger upp ryggsäcken på ryggen och gömslet bär jag på magen.
Det är en kall och klar morgon med några minusgrader. Jag ser i pannlampans sken att det ligger ett vackert lager av frost i gräset. Det kommer att bli fina orrbilder i detta gräs. Myren är blöt och det hade inte gått att ta sig ut utan snöskorna. En kvart senare är jag framme vid spelplatsen.

Jag kränger av mig ryggsäcken och sätter upp gömslet till en pärluggla som intensivt ropar inne från skogen. Några minuter senare är jag klar och kliver in i gömslet. Jag hinner inte mer än in i gömslet innan jag hör den första orren ropa inne från skogen. Jag gör i ordning alla prylarna och sätter mig och väntar. En kvart senare hör jag hur alla orrar landar på myren men något är fel? De landar över 100 meter bortanför gömslet? Orrar brukar vara otroligt stationära vid sin spelplats och jag har suttit på detta spel flera gånger tidigare. Morgonen gryr och orrarna spelar på för fullt utom räckhåll för min kamera. När klockan närmar sig åtta bestämmer jag mig för att flytta gömslet och göra ett nytt försök i morgon. Jag plockar ner tältet och bär iväg det bort dit orrarna spelade och sätter upp det på nytt. Nu jävlar ska de få vara med på bild i morgon. Jag promenerar tillbaka till bilen och åker hem.

Tidig morgon vid orrmyren

Långt bortanför kamerans räckhåll pågår det orrspel för fullt

En orrtupp landar på ca 80 meter

Kojan flyttad till ny plats. Kan inte bli bättre eller? Det får vi se i morgon

//Hasse Andersson