5:e april

5:e april

äntligen kommer jag ut i skog och mark igen. Jag har den senaste tiden ägnat all tid till min fotoutställning på Gästrik konst. Utställningen blev lyckad med över 2000 besökare.

Nog om det, igår bestämde jag mig för att se hur aktiviteten är ute på myren norr om Sandviken. Jag packade min rygga med prylar och lite mat och åkte iväg på mina skidor. Det var längre än jag mindes det ut till myren och det tog mig närmare en timme att skida dit. Väl framme börjar solen gå ner och mörkret lägger sig över myren. I det sista ljuset letar jag till slut på det jag söker. Små spår i långa rader vittnar om aktivitet tidigare under dagen. Jag breder ut mitt liggunderlag och kryper ner i sovsäcken, spänd över vad morgonen har att ge.

Solen sänker sig bakom träden och myren blir tyst och stilla
 

Min sovplats för natten
 

Natten blev kall, jag vaknar flera gånger under natten och ligger och lyssnar ut i mörket. En pärluggla ropar på andra sidan myren vilket är ett kärt läte jag inte hört på flera år. Rapporter från flera håll tyder på att det blir ett bra uggleår i år. Jag ligger kvar i sovsäcken och lyssnar tills det är en timme kvar till solen ska gå upp. Jag klär på mig och gör mig redo i det lilla gömslet jag har med mig. Monterar kameran och äter lite frukost. Tiden går och ingenting händer. En duvhök ropar en bit bort men i övrigt är det lugnt. Solen stiger sakta över trädtopparna och belyser den lilla myren i ett ljust och varmt sken.

Morgonljus över myren
 

Så plötsligt, precis när solen håller på att gå upp så brakar det till utanför gömslet. Jag tittar ut och ser en ståtlig tupp som landat i trädet framför mig. Strax därpå landar ytterligare tre tuppar och spelet är igång. 

Första Orrtuppen landar i en tall
 

Orrtupp som ropar till strid
 

Två tuppar som gör upp om vem som är vackrast och starkast och därmed den bästa att para sig med

Just som spelet dragit igång händer plöstsligt något. Tupparna slutar spelar och tittar oroligt bort över myren. Jag söker av myren för att se vad som stört dem men finner inget. Kanske var det duvhöken som gjorde ett svep över myren? Orrarna lättar från myren och försvinner bort mot skogen. Detta är ganska vanligt på orrspel och de brukar snart vara tillbaka igen men denna morgon kommer de inte tillbaka. Det är fortfarande kallt och mycket snö och spelet verkar inte ha kommit igång riktigt än för säsongen. Jag får återvända hit igen om några veckor. Då brukar även hönorna vara på spelplatsen och då ska det mycket till innan ett morgonspel blir avbrutet som denna morgon. Jag packar ihop mina prylar och skidar tillbaka till bilen. Nu ska det bli gott med lite kaffe från firmans nya kaffemaskin och en grahamsfralla bakad av min mamma. 

/Hasse Andersson