4:e november

4:e november

En normal dag för en naturfotograf
Många gånger då jag kommer hem efter en dag i skogen har jag inte tryckt av en enda bild med kameran. Jag brukar inte skriva om dessa dagar i min blogg men på senare tid har många frågat mig hur jag kan lyckas ta bra bilder varje gång jag är ute? Då insåg jag att jag bygger en falsk bild av hur det är att vara naturfotograf. I oktober hade jag fem inlägg i min blogg. Troligen var jag ute i skogen minst det dubbla antal gånger men lyckades inte ta några bilder de övriga gångerna och av den anledningen skrev jag inte om dessa dagar. Jag har nu bestämt mig för att skriva även om dessa dagar för att på ett mer realistiskt sätt beskriva hur det går till. Denna dag är en sådan dag som jag tidigare inte hade lagt ut på bloggen.

I går kväll pratade Bernt och jag vid på telefon och bestämde innan vi lade på att vi skippar dagens tur pga. att det skulle bli dåligt väder. När klockan är halv sju denna morgon så ringer Bernt igen och har ändrat sig. Han undrar nu om jag vill hänga med och leta nötkråka vid Hässlen som ligger strax utanför Garpenberg ca 7 mil från Sandviken. Självklart vill jag det och en halvtimme senare svänger han in med bilen på gården.

Vid halv nio är vi på plats och vi häller upp en första kopp kaffe. Det är mulet väder och små fuktdroppar bildas på ryggsäcken. Rent fotomässigt så kan det nästan inte bli sämre väder. Efter ca en halvtimme får vi höra den första nötkråkan och ytterligare någon timme senare finner vi flera nötkråkor som letar mat på marken under några hasselbuskar. På denna plats som är ca 400 x 400 meter växer det rikligt med hassel. Hasselnötter är nötkråkans favoritföda. Nötterna letar den upp på marken och flyger sedan iväg och gömmer dem i olika håligheter för kommande behov. Forskning har visat att en nötkråka kan komma ihåg över 1000 gömställen med mat. När vi strosat runt på stället i drygt 4 timmar väljer vi att ge upp. Kråkorna ville inte vara med på bild denna dag. Vi packar ihop och åker ut till frömatningen vid min sommarstuga i stället. En timme senare är vi där men när vi kommer dit visade det sig att det var slut på mat så aktiviteten var låg. Vi häller i en 20 kg säck med frön och väntar en stund. En och annan blåmes och talgoxe landar för att ta några frön men i övrigt är det tomt. Under hela dagen tog jag två bilder som du kan se nedan. Det får bli nya tag en annan dag.

Om du vill se bilder på nötkråka kan du titta i bloggen på den 27:e februari då jag senast fotade nötkråkor.

/Hasse Andersson

Blåmes

Blåmes (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Talgoxe

Talgoxe (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)