11:e november

11:e november

Fredag den 111111 täcker ett fuktigt och kallt dis himlen och jag tar bilen norrut för att fylla på med mat vid några lavskrikerevir. Lavskrikan är en stannfågel och har genom hamstring av mat hittat ett sätt att överleva de mörka och kalla vintrarna här uppe i norr. Lavskrikans sydligaste utbredningsområde går just här i Gästrikland. Vintertid stödutfodrar vi lavskrika för att hjälpa dem genom vintern. Om lavskrikan själv får välja så vill den ha talg från får och detta är precis vad jag har med mig denna dag. Att fylla på mat åt lavskrikorna är en tur på ca 15 mil och detta bör göras en gång i veckan så vi är några som hjälps åt. Vid de första två platserna är det mat kvar i korgarna så jag stannar och tar några bilder trots det dåliga ljuset. Jag har även med mig lite korv som de tacksamt tar emot.

Lavskrikor som födosöker (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8)

Lavskrika på stubbe (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8)

Efter en stund åker jag vidare längre norrut och upp på skogen där vi har ytterligare några matningar. Här kan jag konstatera att det är tomt på mat så jag fyller upp korgarna med fårtalg av högsta kvalitet. När jag står där och fyller på så ansluter det flera lavskrikor och sätter sig i träden runt mig inväntar det dukade bordet. På vägen där jag parkerar bilen finner jag även spår efter en annan av skogens invånare.

Vargspillning (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8)

Lavskrika (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8)

Lavskrika (Canon 1D mark IV, Canon 300mm 2,8)

/Hasse Andersson