4:e januari

4:e januari

Idag vaknar jag, något trött efter att ha kommit hem sent från Stockholm där jag var på en kurs i Stackningsteknik med John Hallmén och Stanislav Snäll. Enligt vädret så ska det bli sol idag så jag bestämmer mig för att testa mina nya skogsskidor. Jag åker iväg förbi Forsbacka och parkerar bilen på en liten grusväg. Därifrån skidar jag sedan upp efter Gavleån. Skidorna fungerar perfekt i den ljupa snön och jag tar mig lätt fram. Efter ett tag kommer jag upp till ett ställe där ån delar sig och där jag tidigare år har sett både bäver och strömstare. Jag spänner av mig skidorna och plockar upp utrustningen. Jag ser varken någon bäver eller strömstare så jag sätter på makroobjektivet och tar några bilder på is och mossa. 

Gavleån

Gavleån
 

Mossa och iskristaller

Efter en stund får jag se en spindel som sökt skydd på en liten gren. -Vad gör du ute den här tiden av året? frågar jag honom men jag får inget svar. Dock ställer den gärna upp som modell och jag tar några bilder. Det är en streckspindel som på sitt karaktäristiska vis sträcker ut sig på en gren. (Klicka på bilderna för att se dem i full storlek)

 

Sträckspindel

Efter att fotat någon timme, druckit kaffe och ätit upp mina grahamsfrallor frå jag plötsligt höra en lågmäld sång en bit bort. Jag känner direkt igen ljudet och smyger sakta nerströms mot ljudet. Efter en stunds letande får jag plötsligt syn på den mellan några aspar. Strömstaren! Så den är alltså här även i år. Den har upptäckt mig och vippar oroligt på stjärten och flyger sedan över på andra sidan ån. Jag hinner bara få två bilder på den innan den flyger vidare några hundra meter uppströms. Dock var det roligt att se att den är här även i år. Jag får komma tillbaka en annan dag med nya frallor, kaffe och lite mer tid så ska jag nog få den på bild.

Strömstare

En första blick av strömstaren
 

Strömstare

Strömstare i Gavleån

/Hasse Andersson