13:e januari

13:e januari

Idag är det en vacker dag. -10 grader och sol. Förmiddagen ägnar jag dock vid datorn för att komma ikapp lite med jobb som blivit liggandes. Efter lunch bestämmer jag mig för att ta en tur i skogen och testa mina nya skidor. Jag bestämmer mig för att åka bort till naturreservatet Långängarna som ligger bara några minuter från min bostad. Långängarnas naturreservat har sitt namn efter de ängar som på 1700-talet fanns i området och en av anledningarna till att området blev reservat är den rika förekomsten av aspfjädermossa som växer som halvmånformiga decimeterstora tuvor på aspstammarna. 

Efter att ha parkerat i den lilla fickan precis bredvid järnvägsspåret slänger jag upp ryggsäcken på ryggen och kliver i mina skidor. Binningen som sitter på skidorna kan verkligen rekommenderas. Inget krångel, bara att kliva i.

Karhu – Jakt Cap BC + Bindningen ERä Easy monterad finner du här >>

Jag tar mig lätt fram i den ljupa snön. De breda skidorna sjunker endast några centimeter. När jag kommer ner till de gamla asparna infinner sig en tystnad som man sällan hör. Jag stannar till och lyssnar en stund. De hundaåriga träden knakar i kylan men det är allt, i övrigt är det helt tyst.

Efter att ha stått stilla och lyssnat ett tag skidar jag vidare bort mot den lilla bäcken som delar av området. Vattnet är fortfarande öppet på några ställen och jag stannar till och tar några bilder.

   

Efter att ha fotat vatten och is en stund får jag syn på några intressanta spår i snön. Om jag inte misstar mig så är det skogsmården som hoppat omkring i snön. Jag följer spåren en stund bland stock och sten, in under stubbar och över vatten. Till slut kommer jag fram till ett gammalt träd och där slutar spåren. Troligen har den klättrat upp i trädet och vidare uppe bland grenarna.

Jag ser mig omkring och ser då massor med andra spår, älg, rådjur, räv, skogsmöss, ekorre och fler mårdspår. Att bli en duktig spårare är kunskap som jag inte besitter men det är roligt att följa spåren och se vad djuren har gjort.

Spår efter skogsmård
 

   

Spår efter älg till vänster och ekorre till höger
 

Spår efter skogsmus. Man kan tydlig se skogsmusens långa svans i snön.
 

Efter att ha fotat spår i snön ett tag blir jag varse om att det är -10 grader. Jag börjar frysa och sätter på mig skidorna igen och åker iväg en bit på skogen. Efter en stund finner jag naturreservatets stolthet, aspfjädermossa. Jag ställer av mig skidorna och tar några bilder på den frusna mossan. 

Karhu jaktskida

aspfjädermossa

En skön dag, har bara varit borta i två timmar och ändå hunnit med en hel del. Tack skogen för en fin stund.

/Hasse Andersson