3:e – 4:e maj

3:e – 4:e maj

Måndag kväll och jag håller ett boxpass på Hälsocenter i Sandviken. Direkt efter passet sticker jag iväg mot tjädermyren för att tillbringa natten och morgonen där. Bilen är redan packad innan träningen så jag kommer iväg snabbt och när klockan är 20.30 stannar jag bilen för att gå den sista biten ut genom skogen och ut på myren där jag har gömslet. Något sen smyger jag ut över myren. Tjädrar flyger in till spelplatsen redan kvällen innan spelet och sover i träden ovanför och runt spelplatsen. Dock verkar det som om de inte har hunnit ut på myren än så jag smyger tyst in i mitt tält. Bara någon minut efter att jag stängt dragkedjan på gömslet hör jag den första tjädern landa. Minuterna senare kommer två till. Jag lägger ut liggunderlaget och kryper ner i sovsäcken. Det mörknar utanför och en sparvuggla ropar ivrigt. Efter en stund får den svar av en eller möjligen två andra sparvugglor. Det blir mörkt och jag somnar. Vid 12 tiden på natten vaknar jag till. Det är -4 grader och jag drar upp dragkedjan lite till på sovsäcken. Sparvugglan sitter fortfarande och ropar. Jag somnar om…

 

03.20 vaknar jag av att tjäderspelet är igång uppe i träden. Jag ligger kvar en stund och lyssnar och kryper sedan ur sovsäcken och packar ihop grejorna och riggar kameran. Det är 5 tuppar som spelar med några hundra meters mellanrum. När det ljusnar tystnar de helt och myren blir helt stilla. Jag kan konstatera att årets tjäderspel troligen är över. Plötsligt börjar det vräka ner snö på myren… suck!

jag sitter kvar till klockan blir 07.00 och kliver sedan ur kojan. Tjädrarna har flygit vidare för att äta tallskott på andra sidan hygget. Jag går en sväng för att se om jag kan hitta något skoj i skogen men allt är tyst och kallt så jag packar ihop och åker hemåt.

 

På vägen hem stannar jag till vid en Tornfalkshäckning. Jag tar fram ett mindre gömsle som man slänger över sig som en duk och sätter mig 40 meter från häckningsplatsen. Honan sitter uppe i en stor asp. Hanen kommer plötsligt in och överlämnar en sork till honan. Hon jamar och bugar till hanen som lämnar över sorken till henne. Sedan sticker han iväg igen. Under den timme jag sitter där kommer han in med tre sorkar så tillgången på sork verkar vara bra detta år. De parar sig vid två tillfällen i TV-masten på huset där holken sitter. Efter några timmar packar jag ihop och åker hem.

Tornfalkshanne på väg för att leverera en sork till honan.

Tornfalkar som lustar utan TV-licens?

/Hasse Andersson