31:a oktober – Tallbit

Morgon vid Gysingeforsarna

Jag tar ett djupt andetag och drar in den friska luften denna vackra höstdag. Solen går upp om en kvart och jag befinner mig vid sevedskvarn i Gysinge. Det var nu flera veckor sedan jag var ute i skogen. Jag promenerar bort efter älvkanten och ut på en liten halvö där jag stannar till och möter solens uppgång. Älven kokar av kall rå dimma och fukten lägger sig på linsen vilket gör det svårt att fotografera. Strax därpå stiger solen över horisonten och färgar träden gula. En vacker syn! 

Gysinge i tidigt morgonljus

Gysinge i tidigt morgonljus
 

En av broarna vid sevedskvarn

När solen passerat trädtopparna försvinner dimman och det blir ett vasst och hårt ljus. Jag bestämmer mig för att gå in i skogen för att leta efter hackspettar. Jag kör bort en bit med bilen och går sedan in i skogen vid ett ställe där det är mycket döda träd och en perfekt plats för hackspettarna. Jag strosar runt några timmar men kan konstatera att det är väldigt lugnt i skogen. Hör några hackspettar på håll av arten ”Större hackspett” men i övrigt väldigt lugnt. Efter en stund kommer jag ut på en mer öppen yta med några stugor på och där, i ett rönnbärsträd får jag syn på en hona av arten tallbit. En stor och kraftig fink som jag inte brukar se så ofta. Hanen hos tallbit är vackert röd och honan som jag nu tittar på har en gul/grå färg och även den är mycket vacker. Jag stannar till och fotar henne under ca en halvtimme innan jag beger mig hemåt igen.

Tallbit hona

Tallbit hona

Tallbit hona

//Hasse Andersson