31:a maj

31:a maj

Väckarklockan är ställd på 02.00 men jag vaknar några minuter innan. Stänger av larmet och smyger ner i köket för att inte väcka Sandra. Kokar en termos kaffe och äter en talrik fil innan jag ger mig av mot den lilla sjön, söder om Gävle.

Väl framme är det fortfarande mörkt. Jag kränger på mig dykardräkten och tar kamouflageduken, flotten och kameran under armen och går den sista biten. Klockan är strax före tre på morgonen när jag glider ner i det svarta, kalla och något illaluktande vattnet. Efter en simtur på fem minuter är jag framme vid den lilla vassrugge som jag har tänkt ska bli min positionering denna morgon. Jag sjunker ner så endast huvudet sticker upp ovan vattenytan och drar kamou-skynket över huvudet och den lilla flotten som jag har kameran på. Väntan kan börja.

Efter ca 45 minuter passerar en grågås och en snatterand mig på ca 30 meters håll. Det är fortfarande något för mörkt för foto men jag slänger iväg några skott. Fåglarna glider sakta vidare och lugnet infinner sig igen. Ett äggskal glider förbi och vittnar om att nya liv har kommit till världen. På vägen ut hit såg jag flera nykläckta skrattmåsungar som gömde sig för mig när jag kom simmandes.

Grågås i tidigt morgonljus
 

Snatterand bland näckrosblad i tidigt morgonljus
 

Skrattmåsägg
 

Skrattmås vakandes över sitt revir

Jag spanar ut över sjön och de flesta fåglarna ligger forfarande och sover. sumpgasen från botten bubblar upp runt mig och doften är allt annat än angenäm men vad gör man inte för några bra bilder?  Efter ytterligare någon timme börjar fåglarna röra på sig. Klockan är nu strax före fem på morgonen och en brunand rör sig sakta mot mig. Jag följer den i kameran då jag plötsligt får se en skedand en bit strax till höger om mig. Jag bestämmer mig för att flytta fokus mot skedanden då det är en fågel jag inte har så många bilder på. Skedanden är en fulsnygg and med mycket kraftig näbb. Jag vrider försiktigt på flotten och anden stannar till och tittar fundersamt på mig. Jag ligger helt stilla och efter någon minut bestämmer den sig för att simma åt andra hållet?

Brunand
 

Skedand
 

När klockan närmar sig sju har jag legat i vattnet i fyra timmar och jag har svårt att röra på mig pga kölden. Jag bestämmer mig för att simma tillbaka medan jag fortfarande kan röra benen. Jag skjuter ut från platsen jag suttit vid och börjar simma. Redan efter några bensparkar nyper det till i vaderna och krampen slår till som en trevlig avslutning på dagen. Som en skadeskjuten älg kravlar jag mig sedan tillbaka mot land inna jag till slut kan sträcka ut i gräset där jag började denna morgon. 

Efter en kort promenad tillbaka till bilen häller jag upp en kopp kaffe och äter en smörkgås och gissa om det smakade gott 🙂

Klockan är nu kvart över sju och en ny dag tar sin början i vår svenska natur.

/Hasse Andersson