26:e maj

26:e maj

Klockan är 03.00 när den burrar till på nattduksbordet. Jag drar på mig kläderna som jag lagt fram kvällen innan och smyger tyst ner i köket. Kokar en termos kaffe och brer några smörgåsar och ger mig sedan iväg. När jag åker genom centrum möter jag krogfolket som är på väg hem efter nattens fest och avslutande besök på pizza haken i stan. Själv är jag på väg för att fota insekter några kilometer in i skogen? Märkligt hur olika våra intressen är 🙂

Hur som helst så svänger jag snart in på den lilla grusvägen som leder bort till en liten sjö där jag har tänkt fota. Väl framme märker jag att det blåser vilket inte är bra. Dels för att det då inte blir någon dagg som får insekterna att sitta stilla men även för att det är svårt då grässtråna som de sitter på rör sig under själva fotograferandet. Min plan är att fota med stackningsteknik och då är jag helt beroende av att det är vindstilla och att insekterna sitter stilla. Jag försöker leta upp en plats som ligger i lä från vinden men det visade sig vara svårt. När jag har letat en stund bestämmer jag mig för att försöka ändå vilket jag vet sedan tidigare inte går något bra. Hur som helst så hittar jag några insekter som jag försöker fota med blandat resultat.

Osäker på art stackad av 67 exponeringar

Osäker på art stackad av 64 exponeringar
 

ögonvivel (tror jag) stackad av 50 exponeringar

 

Efter en stund ger jag upp. Klockan är nu halv fem på morgonen och jag ser två val:

1: åka hem och sova?

2: Ta en sväng upp till slagugglan som ligger på ägg?

En stund senare svänger jag in på den lilla grusvägen som leder bort till ugglan. När jag kommer fram ser jag honan som ligger kvar i boet och jag hittar även hanen som sitter högt upp i en asp och småsover.

Slaguggla som bevakar sitt revir
 

Glädjande nog ser jag att även spillkråkan har byggt bo i år igen bara 15 meter från slagugglan. Undrar hur det ska gå? 

Solen står nu högt på himlen och jag häller upp en kopp kaffe och äter en smörgås och njuter av livet. Liljekonvaljerna står i full blom och efter kaffet byter jag till macroobjektivet och kryper ner i gräset. Finner även en del smultronblommor i gräset som får agera modell denna vackra försommarmorgon.

Liljekonvalj
 

Smultronblomma

När klockan närmar sig sju packar jag ihop och åker hem.

/Hasse Andersson