31:a augusti – flicksländor

Flicksländor mm.

Termometern visar fem grader och en fuktig dimma ligger tät över den lilla sjön när jag parkerar min bil. Äntligen är hösten här!
Jag plockar upp och riggar mina prylar och börjar leta utefter sjökanten bland gräs och vass. Det dröjer inte länge innan jag hittar en lite flickslända som nerkyld och blöt klamrar sig fast vid ett vasstrå. En bit bort finner jag en till. Det är fortfarande en halvtimme kvar till solen stiger över horisonten så jag har gott om tid att leta efter insekter. Efter att jag funnit några sovande insekter är ljuset tillräckligt starkt för att börja fotografera. När det är så här kallt och fuktigt så går det att försiktigt flytta insekterna till en bra plats för foto utan att de vaknar. Jag har riggat kamera och stativ ca 20 meter bort så jag flyttar med mig vasstråt som sländan sitter på till kameran och påbörjar min stacknig. Nedan kan du se resultatet av denna morgon. Klicka på bilderna för att se dem större.

Allmän smaragdflickslända stackad av 57 exponeringar

Allmän smaragdflickslända stackad av 99 exponeringar

Osäker på art, bilden stackad av 16 exponeringar

Ca 2 mm lång lus. Osäker på art!  Stackad av 25 exponeringar

Allmän smaragdflickslända stackad av 55 exponering

//Hasse Andersson