2:a juni

2:a juni

Kliver upp tidigt för att åka och fota rödvingetrastens ungar under deras sista dagar i boet. Boet som jag tidigare har skrivit om är ett vackert beläget bo i toppen på ett avblåst träd. För att inte störa dem för mycket så har jag tänkt montera upp kameran i trädet bredvid boet och sedan fjärrstyra kameran från ett gömsle som jag sätter upp ca 40 meter från boet. Med mig har jag stege, gömsle, spännremmar, stativ, pall att sitta på, frukost, kikare, extra kläder och fjärrutlösare till kameran. Det är en bit att gå och jag vill inte gå två gånger så allt ska med på samma vända från bilen.

Klockan är 04.25 när jag kommer fram till platsen där boet är. Svetten rinner ner efter ryggen och hundratals med mygg biter mig i huvudet och ansiktet. Nåväl, ska det bli några bra bilder får man offra sig. Jag ställer ifrån mig alla prylarna och tar stegen, spännremmar, stativ, kameran och fjärrutlösaren och går bort mot boet. Det är märkligt tyst när jag närmar mig boet. Kanske sover de fortfarande? Jag lutar försiktigt stegen mot trädet och klättrar upp till boet. Jag kikar försiktigt ner i boet…. tomt! Ja ha… då var jag en dag för sent ute! Det är såna här gånger man önskar man hade legat kvar hemma i sängen i stället…

Efter att ha burit tillbaka alla prylarna till bilen åker jag hem igen, äter lite frukost och går sedan och lägger mig igen.

När jag åter vaknar är klockan 08,30. Min döttrar Sara och Emilia är hemma på besök och även Saras pojkvän Johan. Vi bestämmer oss för att åka ut till stugan. Solen skiner hela dagen och en skön vind blåser in från Storsjön. Mellan gräsklippning och andra syslor passar jag på att fota lite runt trädgården.

Vanlig groda (Canon EOS 1D Mark IV, Sigma Macro 180mm)

 

Svartvit flugsnapparhona (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)
 

Lövsångare på jakt efter insekter (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

 

Tillökning i blomlandet  (Canon EOS 1D Mark IV, Sigma Macro 180mm)

 

/Hasse Andersson